Idén már negyedszerre lesz elviselhetetlen hőség

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Az ÁNTSZ negyedszerre ad ki hőségriasztást ebben az évben. Előfordulhat 37 fok is, éjszaka sem megy le 15 fok alá a hőmérséklet.


Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását, 2015. augusztus 5-én 00.00 órától augusztus 10-én 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki – írta az ÁNTSZ közleményében. Hozzátették, nagy a valószínűsége, hogy a riasztást 10-e után meghosszabbítják, mert egyelőre nem tűnik úgy, hogy később lehűlés érkezne.


A következő napok időjárása

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán elvétve fordulhat csak elő zápor, zivatar, reggel 15–21, délután 31–36 fok között alakul a hőmérséklet. A melegfront megterhelheti a szervezetünket.


A hét további napjaiban is nyaralóidőt tapasztalhatunk. A hőmérséklet reggel 20 fok körül lesz, míg délután 32–37 fok között. Szinte egy felhő sem lesz az égen, és eső sem várható.


Vigyázzunk a melegben!

A nagy meleg miatt az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy különösen figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.


A különösen veszélyeztetett csoportok, mint az idősek, a gyerekek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különös veszélynek van kitéve, de a hőség a többieknek is okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.