Idén is megvan a világ legélhetőbb és legkevésbé élhető városa

Forrás: Elenberg Fraser

-

Bécs lett a második, a versenyt zsinórban a hetedik évben is Melbourne nyerte. Budapest a 36., a terrortámadások városai hátrébb csúsztak.


2011 óta minden évben Melbourne nyerte a világ legélhetőbb városa címét. Idén is sikerült győznie a trendi kávézóiról, bárjairól, a forma 1-es futamról és a teniszmeccsekről is ismert városnak. Az Economist magazin öt kategóriát vett figyelembe: stabilitás, egészségügyi ellátás, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra. Melbourne ezek alapján 97,5 pontot ért el a százból, de ez csak épp egy tized ponttal több, mint a második helyezetté.


Bécs világviszonylatban is az élvonalban van

Közvetlenül a nyertes mögött, egy tized ponttal következik Bécs. Az osztrák főváros 97,4 pontot ért el, viszont egy másik cég, a Mercer felmérését már 2010 óta folyamatosan Bécs nyeri meg, mint a világ legélhetőbb városa.
Az Economist listáján az első öt helyezett között három kanadai város is szerepel: Vancouver, Toronto és Calgary. Két európai város is befért még a top 10-be, Helsinkit és Hamburgot is a legélhetőbbek közé sorolják.
A magazin 140 várost vizsgált. A sort messze lemaradva a többi várostól Damaszkusz zárja, a szíriai polgárháború nagy hatással van a főváros életére is. A Telegraph összeszedte az elmúlt öt év legnagyobb veszteseit, és ezt a sort már nem Damaszkusz vezeti: az utóbbi években Kijev egészen a 131. helyre csúszott vissza, vagyis egyike a világ tíz legkevésbé élhető városának.
Budapest a 36. helyezést érte el. Bécsen kívül nincs olyan város a szomszédos országok területén, amelyik előrébb végzett volna Budapestnél. Közvetlenül utána Rejkjavik következik, az izlandi fővárost Budapesttel együtt a fejlődőek közé sorolja a Telegraph, de az elmúlt öt évben Teherán lépett előre a legtöbbet. Érdekesség, hogy mind Manchesterben, mind Londonban történt súlyos terrortámadás az idei évben, de míg Manchester nyolc helyet csúszott vissza a listán, addig London megőrizte tavalyi 53. helyét.