Idén ezek lesznek a legnépszerűbb szakok a felsőoktatásban

Fotó: MTI/Marjai János / MTI/Marjai János

A gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, valamint a kereskedelem és marketing alapszakra szeretnének felvételezni a legtöbben.


Összesen 106 056-an jelentkeztek az idei felvételin alap-, osztatlan és mesterszakra, valamint felsőoktatási szakképzésre - tette közzé az eduline.hu. A legnépszerűbb szakok között gazdasági és kereskedelmi, műszaki, turisztikai, egészségügyi, pedadógiai és informatikai képzések szerepelnek. A legtöbben, 7066-an gazdálkodási és menedzsment szakra adták be a jelentkezésüket. Gépészmérnöknek  5613-an, kereskedelmi és marketing szakon 5269-en szeretnének tanulni. A tíz legnépszerűbb szak sorában ezután a turizmus-vendéglátás, a mérnök-informatikus képzés, majd az ápolás-betegellátás szak következik. A top tízben szerepel az óvodapedagógus, a pszichológia, a műszaki menedzser és a gazdaságinformatikus szak.  


szakok

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a jelentkezők magas számából azt a következtetést szűrte le, hogy töretlen a magyar felsőoktatás iránti érdeklődés. A keretszámok eltörlése és az állami ösztöndíjrendszer átalakítása tervezhető és mindenki számára elfogadható feltételeket teremt a felsőoktatásban való részvételre - mondta. Az államtitkár szerint hiába érettségiznek évről évre kevesebben, a jelentkezési kedv idén nőtt, tehát a fiatalok nagyobb része akar bekerülni a felsőoktatásba, mint korábban. Tavaly valóban kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba - számuk nem érte el a 100 ezret -, de 2012-ben és 2011-ben is többen adták be jelentkezésüket, mint idén. Tavalyelőtt 110 ezren, három évvel ezelőtt pedig 140 ezren szerettek volna bekerülni.