Ideiglenesen felfüggesztik a szisztematikus határellenőrzést

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon. Nyáron a helyzet tovább romlott volna.


A magyar kormány ideiglenesen felfüggeszti a szisztematikus határellenőrzésről szóló uniós rendelet alkalmazását – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A Magyar Közlönyben kedd este meg is jelent a kormányhatározat.

Kontrát Károly szerint az intézkedés miatt többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon, és félő, hogy a nyári időszakban a várakozás ideje megsokszorozódhat. A kormány ezért szükségesnek látja a szisztematikus határellenőrzés ideiglenes felfüggesztését, helyette célzott határellenőrzést vezet be.

Magyarországnak kezdettől voltak fenntartásai a jogszabállyal, a gyakorlati működésével kapcsolatban, és az elmúlt heteket tesztüzemnek tekintette – mondta Kontrát. Az államtitkár szerint az illegális bevándorlás Európa legfontosabb vívmányait, így a schengeni rendszert és az uniós állampolgárok szabad mozgását veszélyezteti.

Kontrát azt mondta: a kormány szerint Brüsszelnek nem az uniós állampolgárok vegzálásával, hanem az illegális bevándorlók megállításával, ellenőrzésével és a terroristák felkutatásával kellene elsősorban foglalkoznia.

Az Európai Unió Tanácsa április elejétől vezette be a kötelező szisztematikus határellenőrzést. Eszerint minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezően ellenőrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. A határozatban az is szerepel, hogy a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenőrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenőrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot.