Ideiglenes tábla mellett fogtak 1600 gyorshajtót a dán rendőrök

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Pár óra alatt 1600 gyorshajtót fotózott le a dán rendőrség automata traffipaxa, amelyet szerdán egy autópályára helyeztek ki. A szakaszon ideiglenesen 50 kilométer per órás korlátozást vezettek be. A rendőrség azt mondja, nem a pénzért tették ki a traffipaxot, hanem az útépítő cég kérte őket erre, mivel a munkatársaik folyamatosan életveszélyben voltak.


A traffipaxot a Koppenhágát Helsingorral összekötő autópálya-szakaszra telepítették ki, ahol útmunkálatokat végeznek, és emiatt 50 kilométeres óránkénti sebességkorlátozást vezettek be.
A rendőrség az automata felállítása utáni első órában már 402 gyorshajtót fogott, majd öt óra alatt összesen 1600-at. Valamennyien legalább 60 kilométer per órával hajtottak – írja a Copenhagen Post.
Két sofőrtől elvették a jogosítványát, 190-nek újra vizsgáznia kell, és 209-en kaptak büntetőpontokat. A minimális pénzbírság 2500 korona, így az 1635 sofőr összbüntetése meghaladhatja a 4 millió koronát.

A rendőrség állítja, hogy nem a pénz miatt kezdtek ellenőrizni az érintett szakaszon, hanem mert az útépítő cég megkereste őket, a dolgozóknak ugyanis rendszeresen félre kellett ugraniuk az autók elől. Ezért az autópálya-szakaszt továbbra is ellenőrizni fogják.