Idegőrlő futamot bukott egy döbbenetes baki miatt Ricciardo

Fotó: MTI/EPA / Valdrin Xhemaj

-

Estek-keltek, törtek-zúztak a pilóták az esős futamon, Rosbergnek el kellett engednie Hamiltont, aki szédítő csatát vívott Ricciardóval.


Lewis Hamilton nyerte a Forma–1-es Monacói Nagydíjat, noha csak a harmadik helyről startolt. Daniel Ricciardo toronymagas esélyes volt, de a csapata a második kerékcserénél egyszerűen elfelejtette kivinni a kerekeket.
A nagydíjat esőben kezdték, a verseny tíz százaléka le is ment a biztonsági autó mögött. Aztán alighogy újraindult, Palmer mindjárt a falnak csapódott, jött a virtuális biztonsági autó. Utána viszont elkezdett száradni a pálya, és megjöttek az izgalmak. De még mennyire!Rosberg nagyon lassú volt, a Mercedes rászólt, hogy engedje el Hamiltont. A brit világbajnok azonban esélytelennek látszott az éllovas Daniel Ricciardóval szemben. A Red Bull ausztrál pilótája a pole-ból nemcsak megőrizte az előnyét, de növelte is. Ricciardo a kerékcsere után közvetlenül Hamilton mögött ment, lényegesen gyorsabb volt, de előzni nem tudott.

Hamiltonék közben úgy okoskodtak, hogy várnak amíg teljesen fel nem szárad a pálya, így átugorják az intermediate szakaszt, és egyből száraz gumikra váltanak. Igen ám, de Ricciardo annyival gyorsabb volt, hogy még egy ez a ravasz taktika sem működött volna – de Ricciardóról egyszerűen megfeledkezett a csapata a második (intermediate-ről szárazra váltó) kerékcserénél, hosszú ideig várakozott a bokszban, míg kihozták a kerekeket. Így lógott meg Hamilton.Aztán Ricciardo támadott, de előzni nem tudott, bár egyszer Hamilton hibázott, majd csúnyán rácsapta az ajtót a szalagkorlát mellől kibújni próbáló riválisra.

Közben az eleinte vizes, majd lassanként száradó pályán számos kicsúszást láttunk: Räikkönen csúszott falnak, a két Sauber egymást ütötte ki, az előtő futam győztese, Max Verstappen pedig az időmérő után most is falnak csapta a Red Bullt.Az utolsó 20 körben ismét eső fenyegetett, ráadásul a 68. körben egy (ránézésre százliteres) szemeteszsák került a pályára, ami miatt kis ideig ismét életre hívták a virtuális biztonsági autót. Ettől még Hamilton Ricciardo előtt maradt, és a harmadik helyért sem lett igazi csata: mire Vettel utolérte Perezt, rontott egy nagyot, örülhetett, hogy összeszedte a Ferrarit a korlát előtt.

Ismét szemerkélni kezdett az utolsó körökben, de ebből már nem lett olyan kavarodás, mint a futam elején. Nyert Hamilton, idén először, Monacóban másodszor, a karrierje során 44-edszer (ez a rajtszáma is). Ricciardónak pedig várnia kell a negyedik győzelmére. A dobogóra még Sergio Pérez állhatott fel.Hamilton tehát elkezdett felzárkózni Rosbergre a pontversenyben, de hajszál híján a Red Bull két futamot nyert egymás után. „Imádkoztam egy ilyen napért, és valóra vált, úgyhogy áldottnak érzem magam” – fogalmazott Hamilton, aki az utolsó 46 kört ultralágy gumikon tette meg.

Ricciardo a gumis esetről azt mondta, nagyon fáj neki, és fogalma sincs, mit rontott el a csapat, elvégre ők hívták ki a bokszba, nem magától ment.

A pontverseny állása:
1. Nico Rosberg 106 pont
2. Lewis Hamilton 82
3. Daniel Ricciardo 66
4. Kimi Räikkönen 61
5. Sebastian Vettel 60

csapatok:
1. Mercedes 188 pont
2. Ferrari 121
3. Red Bull 112
4. Williams 66
5. Force India 37