Idegőrlő csatában nyert a Veszprém a férfi kézi-BL-ben

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Nagy Lászlóék az első félidőben még hét góllal is vezettek a PPD Zagreb ellen, a vége azonban nagyon szoros lett, de a lényeg: 27-25 a vége.


A férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12. fordulójában a csoportban harmadik helyen álló magyar bajnok az ötödik helyen álló horvát csapatot fogadta. A két csapat októberi meccsén egy góllal nyert Zágrábban a Veszprém, úgy, hogy Momir Ilic már az első félidőben piros lapot kapott. A magyar csapatból ezúttal Gulyás Péter és Lékai Máté hiányzott sérülés miatt.

Az első gól a vendégeké volt, és a Veszprém ugyan csak a 4. perc végén talált először a kapuba, három perccel később már 4-1-re, a 10. percben pedig 6-2-re vezetett. Elsősorban a horvát tengely remekelt a bakonyiaknál: a gyorsan négy gólt lövő horvát Ivan Slisckovic, a beállós, Renato Sulic és a kapuban remekelő honfitársuk, Mirko Alilovic kezében volt a játék kulcsa. Persze jól jöttek Nagy László átlövésből és Momir Ilic hetesből lőtt góljai is. A félidő felénél 11-4-re vezetett Veszprém. A horvátok kemény védekezése rendre kétperces kiállításokat ért.


A 7 gólt szerző Ivan Sliskovic volt a mezőny egyik legjobbja


Az utolsó tíz percet is így kezdték 13-7-es veszprémi vezetésnél, Xavier Sabate ekkor a horvátok helyett a skandinávokat küldte be, és Aron Palmarson, valamint Andreas Nilsson is jól játszott, utóbbi gólokat is szerzett. Mirsad Terzis kiállítása miatt a 25. percben először került emberhátrányba a Veszprém, amit nem sikerült a megkülönböztető mezben pályára lépő Iváncsik Gergő bevetésével olyan jól kihasználni, ahogy a horvátok tették hasonló helyzetben: több gyors gólt is lőtt a Zagre, így a szünetre már csak négy gól volt a hazaiak előnye.

A második játékrészt a horvátok kezdték nagyobb fordulatszámon, és fokozatosan zárkóztak föl, a 35. percben már csak két gól volt a veszprémi előnyből. A horvátoktól egy ütésért piros lappal végleg kiállították Tonci Valcicot, de, mintha mi sem történt volna – a horvátok már érezték, hogy lehet keresnivalójuk.


Aron Palmarson keveset volt pályán, de fontos gólokat lőtt


És valóban: hiába vezetett a 40. percre négy góllal (20-16) a Veszprém Nagy László góljainak, és az Alilovicot váltó Mikler Roland néhány bravúros védésének köszönhetően, a horvátok lőttek zsinórban három gólt, és máris csak egy volt a hazai előny.

Így telt el az utolsó negyedóra, a horvátok minden veszprémi gólra tudtak válaszolni, ráadásul több könnyű gólt is szereztek. Az utolsó percekre a szurkolók által szinte a pályára követelt Palmarson aztán meghálálta a lelátó bizalmát, és 23-22-nél rendkívül fontos gólt lőtt. Ahogy egy kipattanót összeszedve Andreas Nilsson is, Momir Ilic pedig 12 másodperccel a vége előtt hidegvérrel lőtt egy hetest a kapus lába között a hálóba, így a vártnál küzdelmesebb meccsen ugyan, de nyert a Veszprém, és egy pontra megközelített az élen álló Flensburg, PSG kettőst.
A Veszprém jövő szombaton a német Flensburg otthonában lép pályára.

Férfi BL, 12. forduló:
A csoport:
MVM Veszprém - PPD Zagreb (horvát) 27-25 (16-12)

Szerdán játszották:
THW Kiel (német)-Wisla Plock (lengyel) 26-24
szombaton játszották:
PSG (francia)-Besiktas (török) 40-28
Celje (szlovén) - Flensburg-Handewitt (német) 26-30
Az állás: 1. Flensburg 20 pont (369-316), 2. PSG 20 (380-335), 3. Veszprém 19, 4. Kiel 13, 5. Zagreb 9, 6. Plock 8, 7. Celje 5, 8. Besiktas 2

B csoport:
később:
Kolding (dán)-Montpellier (francia) 16.50
Barcelona (spanyol) - MOL-Pick Szeged 17.00
szombaton játszották:
Kielce (lengyel) - Rhein-Neckar Löwen (német) 28-27
Vardar Szkopje (macedón)-Kristianstad (svéd) 38-36
Az A és a B csoportból az első helyezettek közvetlenül a negyeddöntőbe, a 2-6. helyezettek pedig a nyolcaddöntőbe kerülnek.