Idegenek szállják meg a Földet

-

HÁTTÉR

Nem hagyja a filmkészítőket nyugodni a jövő fürkészése idén sem. Listázó híradást adunk az okos és kevésbé okos science fiction és a világjobbító szándékú szuperhősös alkotásokról.


Önök tudományos-fantasztikus híreinket olvassák.Tavasszal egy mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép szeretné átvenni a világuralmat, miközben egy csapat amerikai világmegváltó felfedezésre tesz szert: az űrutazást forradalmasító féreglyukra bukkannak Chistopher Nolan irányításával. Közben egy figura az élet értelmének megtalálásán fáradozik, mások viszont emberek elrablásával szórakoztatják magukat. Senki nem ígérte, hogy a jövő biztonságos lesz. Az idén a nagyvárosokba várt szuperhőseinkről a reklám után olvashatnak.

 


Űrhajók és idegenek

Transzcendens (Transcendence) - április 17.

A világpremierrel egy időben itthon is bemutatják Johnny Depp főszereplésével az év egyik talán legjobban várt science fictionjét, a Transzcendenst. A mesterséges intelligencia kutatásának megszállottja, Will Caster (ő lenne Depp) olyan gép létrehozásán dolgozik, amely ötvözi a világ összes tudását az emberi érzelmek teljes skálájával. A kutató ellen egy radikális technológiaellenes követ el merényletet, így Caster saját gépének tesztalanyává válik. Felesége és lánya feltölti a haldokló ember agyát a gépbe. Ha azonban bármilyen emlék kimarad, már megváltozhat a személyiség. A sci-fi felvetése izgalmasan hangzik, egy radikális luddita csoport felbukkanását nem nehéz elképzelni.  Az internettel terjeszkedő, emberek fölé emelkedő mesterséges intelligencia egy mostani sci-fi alapvető tartozéka. A színészi gárda ígéretes (Johnny Depp, Paul Bethany, Morgan Freeman), a Transcendence szinopszisa pedig egy kicsit olyan, mintha egy későbbi szuperhősös film főgonoszának a születéséről szólna. Ez mind csupa jót ígér. Egy dolog merülhet fel egyedül kétségként: az életében már sok lenyűgöző képet rögzítő Wally Pfisterről (ő volt az Eredet; A sötét lovag; és Az olasz meló operatőre) nem tudni, hogy megállja-e a helyét rendezőként.


Csillagok között (Interstellar) - november 6. 

Chistopher Nolan következő filmje egy olyan közeli és válságos jövőben játszódik, amiben a NASA sehol sincs, a világ lusta hanyatlásnak indult. Az emberek rég maguk mögött hagyták a nagy felfedezéseket, senki sem kutatja már a világűrt. Egészen addig lébecolnak, amíg egy féreglyuk megtalálásával új lehetőséget nem kap az űrutazásra az emberiség. Hirtelen az elérhetetlennek tűnő csillagok is karnyújtásnyira kerülnek. A film különösen az űrkutatás, a felfedezések reménytelenségét, a bedohosodott világot bemutató képkockái miatt lehet majd érdekes. Bár még meglephetnek egy brilláns, újszerű magyarázattal a féreglyukra. Persze a szereplők is ígéretesek, a feltámadt Matthew McConaughey mellett Anne Hathawayt és Jessica Chastaint is láthatjuk majd a filmben.


A majmok bolygója: A forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)

Félelmetesen jó hangeffektekkel várja A majmok bolygójának weboldala az odalátogatót. A hangzatos mondatok és a képek ügyesen készítenek fel A forradalom című rész hangulatára. A 2011-es első részben az emberek csak kis számban élték túl a majmokkal való összecsapást.

A három évvel később játszódó filmben sem virradt fel az emberiség új hajnala. A vírusnak köszönhetően az állatok egyre intelligensebbek, egy új, fenyegető civilizáció van születőben, míg az emberiség világa teljesen romokban hever, csak egy kisebb csapat emberi túlélő van, akik képesek összeszedni a bátorságukat, és felvenni a harcot a bolygót fenyegető majmokkal. Az állítólag az eddigieknél emberközpontúbb sztoriban a főszerepet ezúttal Gary Oldman játssza majd.Under the skin

A kilenc év után ismét a rendezői székbe ült Jonathan Glazer egy Michael Faber -könyvadaptációt készített el a Velencei és a Torontói Filmfesztiválon már levetített filmjében. Az Under the Skin egy a Földre küldött idegenről szól, aki óvatlan embereket szed áldozatául. (Ráadásul ezeket az embereket tényleg úgy szedte össze a városból Johansson, nem színészek játsszák az áldozatokat.) A vonzó és csábító idegent alakító Scarlett Johanssonért már biztosan megéri megnézni a filmet, de a rideg hangulat, az éjszakai tengerparti, út menti felvételek, a zaklatott hangeffektek és a mit sem sejtő, elcsábított férfiak rászedése is valószínűleg megmaradnak majd az emlékeink között.


A holnap határa (Edge of tomorrow) - december 12.

Talán már Doug Liman filmjének a trailerében elsütik az egyik legjobban eltalált dialógust:

„Nem vagyok katona.

Persze, hogy nem... Fegyver vagy.”

Tom Cruise ismét egy jó kis lövöldözős sci-fiben találja magát katonaként. Egy olyan világban él, ahol a gonosz földönkívüli lények napok alatt porrá rombolták a nagyvárosokat, kis híján az egész Földet is elpusztították. Az emberek kétségbeesetten harcolnak a Mimic és a telepatikus képességekkel rendelkező Alfák ellen, Bill Cage (Tom Cruise) felkészületlensége miatt viszont már bevetésének az első napján meghal, és magával ránt a túlvilágra egy Alfát is. Meghal, majd pontosan azon a napon újra is éled, amelynek a végén ismét meg fog halni. Majd újra fog éledni, végül megint meg fog halni. És ez lesz újra és újra. Ezt az időhurok miatt létrejött ismétlődést akarja Cage egyre elszántabban megtörni, miközben arra is ráébred, hogy egy remek harcossal (Emily Blunt) az oldalán akár az egész Földet is megmentheti.  


Jupiter Ascending

A Mátrix forgatókönyvírói, Andy és Lana Wachowski lesznek a rendezői a tavaly nyáron leforgatott Jupiter Ascendingnak, és a trailer alapján le sem tagadhatnák, hogy az egész produkció az ő agyuk szüleménye. A Mila Kunis és Channing Tatum főszereplésével készült produkció, melyben Kunis lesz a Világegyetem királynője, leginkább egy futurisztikus űroperára hasonlít cyberpunkos beütéssel. A tengerentúli bemutató nyáron lesz, itthon egyelőre még nincs a filmnek forgalmazója.  


The Zero Theorem

Terry Gilliam ismét egy álomszerű világot alkotott meg a közeli jövőben játszódó Londonban. A film a kopaszra nyírt Christoph Waltz főszereplésével készült, amelyben Waltz egy cég fejlesztőjeként dolgozik, és egyenletekkel, számításokkal próbálja megfejteni a megfejthetetlennek vélt Zero Theorem bizonyítékát, katedrálisszerű otthonában pedig napról napra várja a telefonhívást, hogy valaki elmagyarázza neki az élet értelmét. A Monty Python írója, Terry Gilliam filmjében Tilda Swintonnak is adott egy szerepet, egy pszichológusszoftvert alakíthat. Sőt még Matt Damon is feltűnik egy epizódszerepben. A sci-fi valószínűleg nem lesz az év legütősebb darabja, viszont aki szereti az őrült díszleteket és jelmezeket, a neoncsöveket és az izgalmas kameraállásokat, annak ajánlott.  


Óriás robotok és szuperhősök

Transformers: A kihalás kora - június 26.

Michael Bayé a következő Transformers, amelynek a traileréből kiderül, hogy az előző részt folytató A kihalás korában az emberek nem igazán szívlelik a transzformereket (milyen meglepő). A filmnek újabb lendületet az autóbontó és roncsmentő Cade (Mark Wahlberg) ad, aki éppen nekilátna szétszedni egy tropára ment kamiont. A kamion azonban nem csak egy roncs, ő az Autobotok vezetője, a legkelendőbb franchise-termékek atyja, Optimus Prime. Nem ez a film az év legjobb sci-fije, viszont nagy robotok fognak benne verekedni várhatóan.


Nyár végéig négy képregény-feldolgozást is láthatunk a mozikban. A csodálatos Pókember 2 (The Amazing Spider-man 2) - május 1.  A hiperlátványos Pókember következő részében az Andrew Garfield alakította szuperhős nem tudja betartani szerelme haldokló apjának tett ígéretét, miszerint a lány biztonsága érdekében kerülni fogja Gwent (Emma Stone). Nem elég neki, hogy elkapjon minden bűnözőt, kevés a toronyházak fölötti akciózás: Gwen nélkül semmit sem ér az élete. Azonban <lehet, hogy az újbóli találkozást meg fogja bánni, mert feltűnik a színen a régi trilógia harmadik részéből már ismert Elektró (Jamie Foxx), és rászabadul még Zöld Manó és Rhinó is.


Amerika kapitány – A tél katonája (Captain America: The Winter Soldier) - április 10.

Amerika kapitányt rövid időn belül már harmadjára láthatjuk a vásznon. A 2011-es Az első bosszúálló után jött 2012-ben A bosszúállók, amelynek az eseményeit fogja követni a mostani rész, A tél katonája. A pajzsát hajigáló legnagyobb amerikai hazafit alakító Chris Evans mellett láthatjuk a megint dögös Scarlett Johanssont, a félszemű Nick Furyt megformáló Samuel L. Jacksont. Amerika kapitány régi társát, Buckyt Sebastian Stan alakítja majd, a robotszárnyakkal felszerelt Sólyom pedig Anthony Mackie lesz.

A történetről elöljáróban annyit, hogy Steve Rogers – aki az 1940-es évek elején vett részt az USA hadseregének titkos kísérletében – most Washingtonban élné csendes hétköznapjait. A nyugalom nem tart sokáig, a globális terrorelhárítással foglalkozó S.H.I.E.L.D. egyik munkatársát megtámadják, Steve pedig egy egész világot fenyegető összeesküvés közepén találja magát.

Jó előjel, hogy a mostani Amerika kapitány forgatókönyvírói között ott van a sorozat egyik legismertebb írója és rajzolója, Ed Brubaker is.  


X-men: Az eljövendő múlt napjai (X-men: The Days of Future Past) - május 22.

Akciót, lírai zenét és angol igeidőkre hasonlító cím a következő X-menben. A korábbi részeket is rendező Bryan Singer ezúttal a közeli jövőben indítja történetét, amikor a mutánsokat már kezdik levadászni, a túlélőket pedig gyűjtőtáborokba zárják. A film viszont hamar átfut a jövőbe, hogy a nyolcvanas évekből összevadászott információkkal próbálja meg Xavier professzor megvédeni a mutánsokat. A szereplőgárda nagyjából azonos, mint az Elsők esetében volt. Az Empire magazin szokásos X-men címlapáradatát pedig a rajongók minden bizonnyal már látták; ha mégsem, akkor itt lehet pillantást vetni rá.  


A galaxis őrzői (Guardians of The Galaxy) - augusztus 1.

Mosómedve, hukashaka, faember, akció és humor, karibi hangulat... ez meg mi? Hát A galaxis őrzőinek adaptációja. A Marvel új képregényfilmjéről, amely a nyári uborkaszezonban érkezik, a trailer alapján egyelőre csak annyi jön le, hogy elég eszement lesz, és megpróbál majd vicces lenni. Ez utóbbi azonban nem biztos, hogy sikerül, tekintve, hogy maga a a képregény sem tartozik a legerősebb Marvel-kiadványok közé. A faember hangját Vin Diesel, a  mosómedvéét Bradley Cooper kölcsönzi, de Glenn Close és Benicio del Toro is szerepel majd a filmben.