Ideális kiránduló, népszavazó idő, kár, hogy a kérdést kevesen értjük

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Előzetes tájékozódás nélkül tökéletesen értelmezhetetlen kérdésre voksolhattak vasárnap a 12. kerületi lakosok a Normafa fejlesztésének témájában. A kirándulók és helyi boltosok sem igazán tudták, hogy mi a tét, és mit jelent az igen vagy a nem. De ha már megkérdeztük őket, inkább a fejlődés mellé állnának, bár az információhiányt sokan még így is sérelmezték.


A kérdés így szólt:


Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?

A meglehetősen enigmatikus kérdést a szavazóhelyiségekben azért tájékoztató anyagokkal igyekeztek feloldani az önkormányzat alkalmazottai. Röviden tehát erről van szó:

  1. A közlekedést korlátoznák a hegy tetején, és a tömegközlekedést részesítenék előnyben.

  2. Rossz állapotú – többnyire műemléki védelem alatt álló – épületeket újítanának fel, és új funkciókat adnának nekik.

  3. Létrehoznák a Normafa-kaput, egy információs- és látogatóközpontot.

  4. A Szaniszló-rét környékén és a Kis-Norma-lejtő egy részén oktató sípályákat valósítanának meg.

  5. Javítanák a közbiztonságot térfigyelő kamerákkal és felügyeleti jelenléttel.

  6. Nagyobb területre húznák szét a túraútvonalakat.

  7. Csomagmegőrzőket, öltözőket, padokat, kukákat, WC-ket alakítanának ki, illetve biztosítanának.
A tervet nemcsak a város fideszes vezetése támogatja, hanem a helyi MSZP és az Együtt politikusai is. A Jobbik és az LMP ellenzi a népszavazást. Az LMP szerint nincs jó vagy rossz választás, mert a terv olyannyira elnagyolt, hogy abból még bármi kisülhet. A terv pontjairól bővebben itt írtunk. Kíváncsiak voltunk azonban, hogy mit gondolnak a megújításról a kerület lakói és a Normafa kirándulói, ezért egy szavazóhelyiséghez, valamint a Normafára is elmentünk.Harminc éve itt van ez a hely, és egyszer se jöttek ide elmondani, hogy mi lesz velünk

– mondja az eladó a rétesboltban a Normafán, akihez – mint meséli – egyszer sem jött óta oda senki megkérdezni, mi a véleménye a rehabilitációról, de még csak tájékoztatni sem arról, mi lesz az ő bódéjukkal, ha megkezdődnek a munkálatok. Pedig 4 évre szóló szerződésük van.


Mert, ha elkezdődnek az építkezések, biztosan menniük kell. Abban sem biztos – mondja –, hogy egy új épületben kapnának bérleti jogot. Persze a hegyről is van véleménye. Tél óta a bódétól nem messze folyamatosan jön a bűz a feltörő szennyvíztől, amit azóta sem oldottak meg, így szerinte kérdéses, hogyan birkózik meg a kerület egy ekkora gigaberuházással, ha a kisebb ügyeket sem képesek megoldani. Egyébként szerinte már kis dolgokkal is nagyot lehetne előre lépni, több kukára és mellékhelyiségre lenne szükség. És a buszoknak sem szabadna megengedni, hogy a hegytetőig közlekedjenek.A kirándulók között alig találunk valakit, aki a kerületben lakik. Egy hatéves helyi lakossal találkozunk, mint megtudjuk, az ő szülei éppen szavaznak. Persze a kislány sincs egyedül, bébiszitterével sétálgatnak. A bébiszitter a terveket jó ötletnek tartja, mégis szerinte a legfontosabb az lenne, ha több rendőr felügyelne a környéken, mert nem is igazán a parkon kellene változtatni, hanem a az embereken. Szemetelnek, drogoznak, össze-vissza pisilnek.Két biciklis sráccal is beszéltünk, ők sem helyiek, de az iskolájuknál látták kifüggesztve a népszavazási felhívást. Ők a sípálya tervét emelték ki, szerintük nagyon kicsi lenne a pálya, és kevésszer is fordul elő olyan, hogy elég hó essen, és így használni lehessen. Ha pedig sokan lesznek, attól tartanak, a felvonó kapacitása okoz majd gondot.

Egy szalonnát sütő pár Zuglóból érkezett a Normafára, elég gyakran megfordulnak itt, mert lakóhelyük környékén szinte semmi zöldfelület sincs. Nagyjából kéthetente szoktak ide kijárni, hogy túrázzanak. Ők tegnap este a tévéből tudták meg, hogy mit tervez az önkormányzat a parkkal. A pár férfi tagja leginkább arra lenne kíváncsi, hogy mi lesz a műemlékvédelmi épületekkel, és bár sokat járnak ide, többet be sem tudott azonosítani, hogy pontosan hol is van.

Az átlagkirándulóknak általánosságban nincsenek nagy igényeik. Kicsit több szemetest, rendezettebb körülményeket szeretnének. Leginkább az LMP álláspontjához hasonlítható ez a vélemény. Az LMP ugyanis ellenzi a gigaberuházásokat, garanciákat szeretnének arra, hogy nem épülnek majd „megalomán sícentrumok”.A voksukat már leadott helyieket is megkérdeztük, hogyan szavaztak, és mennyire találják fontosnak a Normafa megújítását. Itt többségében voltak a támogatók, egy pár férfi tagja azt mondta, nagyon jó, hogy így komplexen akarja megoldani a kerületi vezetés a Normafa problémáját, mert csak így alakulhat ki egy normális helyzet.

Egy másik férfi szerint pedig azért fontos ez az ügy, mert most kell tenni azért, hogy a műemléki védelem alatt álló épületek – mint a Lóvasút végállomása – ne omoljanak teljesen össze.

Egy idős pár szerint azonban a Normafa csak egy olyan ügy, amivel más fontos dolgokról akarják elterelni a témát. Szerintük például – már csak életkorukból fakadóan is – sokkal fontosabb lenne, ha a kerületben végre lenne szakrendelő, amit Pokorni Zoltán meg is ígért a kampányában.Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere a héten korábban úgy nyilatkozott, bármennyien is mennek el szavazni, ő akkor is kötelező érvényűnek veszi az emberek akaratát. Ugyanakkor nagyon szeretné, ha most meglenne az 50 plusz egy százalék az igen mellett, még ha helyi népszavazáson erre nem is volt példa Magyarországon a rendszerváltás óta.

Pokorniéknak ez utóbbi valószínűleg nem jön össze. Fél kettőkor, amikor megnéztük az egyik szavazóhelyiséget, azt mondták, az ott szavazni tudó polgároknak csak a 10 százaléka ment el kifejezni az akaratát.