Ideális gyerekmunka: űrkaját tervezhetnek

Fotó: NASA / NASA

-

Ételkészítő pályázatot írt ki a brit kormány egyik – meglehetősen válogatós – asztronautájának jövő évi űrutazásához.


Tim Peake brit űrhajós egyszer már volt fent a Nemzetközi Űrállomáson, és akkor egyáltalán nem volt megelégedve az ételekkel, akkori „gasztronómiai” élményeit nem szeretné meg egyszer átélni. Mint a BBC-nek elmondta, emlékei szerint minden pépes volt, semmire nem lehetett ráharapni, hogy olyan legyen egy étkezés, mint a Földön. Az evés élvezetét nehezíti még az is, hogy az űrben az asztronauták sokszor elveszítik a szaglásukat, mert a gravitáció hiánya miatt a vér a fejükbe tolul, és eldugul az orruk. Peake ezért kitalálta, hogy legyen egy verseny gyerekek között, akik olyan menüket tervezhetnek, amiket jövőre fölvisz az űrállomásra. A zsűri a pályázatok elbírálásánál három fő szempontot vesz tekintetbe: legyen ízletes, angolos és egy picit vicces. A nyertes gyerekek a sztárséffel, Heston Blumenthallal készítik el menüjüket. Akit részletesebben érdekel a pályázat, itt megtalálhatja.


A pályázat a Youtube-on


Magyar ételek az űrben

Az eddigi egyetlen magyar űrhajós Farkas Bertalan űrutazásakor vitt magával magyaros, de speciálisan az űrutazáshoz tervezett ételkonzerveket, amelyekkel szovjet utastársait is megkínálta. A választék egyebek között pörkölt, rakott káposzta, libamájpástétom, babsaláta és disznósajt volt.