Idáig jutottak a németek

Forrás: Wikipédia

-

Egy majdnem száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró szinte sértetlen roncsára bukkantak mérnökök víz alatti elektromos kábelek fektetése közben Skócia partjai közelében, az Ír-tengeren.


Szakértők szerint lehetséges, hogy a német császári haditengerészet UB-85 jelű tengeralattjáróját találták meg, amely a hivatalos feljegyzések szerint 1918-ban süllyedt el.

Egy haditengerészeti szájhagyományban élő történet szerint egy tengeri szörny támadta meg a 45 méter hosszú hadihajót, amelyből a teljes legénységnek sikerült kimenekülnie. A hajóroncs azonosításában segítő Innes McCartney történész, tengerrégész azonban nem hisz a szörnyről szóló történetben. „A valóságban az UB-85 volt a tengeri szörny, amely megpróbált hajókat elsüllyeszteni a brit partoknál” – mondta.

McCartney szerint legkevesebb 12 brit és német hajóról tudnak, amelyek az Ír-tengeren süllyedtek el. „Ennek a jórészt sértetlen hajóroncsnak a jellegzetességei arról árulkodnak, hogy UB III osztályú tengeralattjáróról van szó. Két ilyen típusú hajóról tudunk, amely odaveszett ebben a térségben, a híres UB-85-ről és testvérhajójáról, az UB-82-ről – hangsúlyozta.

„Ez a roncs valószínűleg egyike e kettőnek, de szinte lehetetlen megkülönböztetni őket, a rájuk festett számok alapján lehetne csak megtenni ezt, ám azok régóta eltűntek a roncsról” – idézte McCartney-t a BBC News.