HVG: hamis aláírással vett fel közpénzeket a fideszes alpolgármester

-

Akár egy év szabadságvesztés is várhat Rákospalota volt alpolgármesterére, akit az ügyészség okirat-hamisítással vádol. A fideszes Bitvai Nándor feltehetően hamis aláírásokkal jutott egy közhasznú szervezet pénzeihez, melyről a HVG kiderítette, hogy a Fidesz kampányát is pénzelte.


Az ügyről a párt parlamenti képviselője, korábbi polgármestere, László Tamás is tudott, mégis azokat akarta kizáratni a Fideszből, akik szót emeltek a törvénytelenség ellen - írja a hvg.hu.


A Fidesz XV. kerületi szervezetét nagyjából egy hónapja oszlatták fel - a hivatalos indoklás szerint azért, mert a rákospalotai szervezet két táborra szakadt, melyek közt kibékíthetetlen ellentét alakult ki. A belháború okát még 2012-ben kell keresni, amikor az elsősorban közpénzekből működő Közbizalom Közhasznú Egyesület számos tagja (akik egyébként a Fidesznek is a tagjai voltak) számon kérték Bitvain és a volt polgármesteren, László Tamáson, azokat a több milliós összegeket, amiket az egyesület tisztségviselőinek a megkérdezése nélkül vettek fel.

Amennyiben a vád bizonyítást nyer, Bitvaira akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kiróhat a bíróság - a hvg.hu értesülései szerint június 16-án várható ítélet az ügyben. Korábban több olyan dokumentumot is találtak, melyen a Közbizalom Egyesület elnökhelyettesének, Balogh Andrásnak az aláírása is szerepelt - csakhogy Balogh úgy tudta, hogy a szervezet 2005-óta nem folytat érdemi tevékenységet.