Hvg.hu: Verseny nélkül vehettek állami részvényt Schmidt Máriáék

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor / MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A cikk szerint a Terror Házának főigazgatója azt a részvénycsomagot vehette meg, amelyet az az állam még a magánnyugdíj-pénztári vagyonnal szerzett meg.


Úgy adtak el Schmidt Mária családi cégének állami tulajdonban lévő részvényeket, hogy semmilyen verseny nem volt: nem vitték tőzsdére, mint az állami OTP-részvényeket, de a cég többi részvényese sem tehetett ajánlatot. – írja a hvg.hu. Eszerint az állam értékesítette a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. részvényeinek 5 százalékát is, amit a lap szerint Schmidt családi cége vette meg.

A portál megkereste az érintetteket, de Schmidt nem nyilatkozott, a cég ügyeit intéző lánya viszont tagadta, hogy ez a törvények által tiltott állami támogatás lenne. „Rám mindössze annyi tartozik, hogy növelni kívántam a tulajdoni hányadomat egy nyilvános részvénytársaságban, és megfizettem annak ellenértékét. Mivel ennek a cégnek nagyon kicsi a közkézhányada, így semmi aggályos, vagy furcsa nincsen abban, hogy ezt a csomagot valamelyik már nagyobb részvénycsomaggal rendelkező entitás tudta, illetve akarta megszerezni” – válaszolta a hvg.hu-nak Ungár Anna.

Az állami vagyonkezelő szintén sikeresnek tartja a tranzakciót.

A cikk megjegyzi, hogy idén szeptembertől Schmidt Mária kormánybiztosként koordinálja az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt tisztelgő emlékév eseményeit.