Hvg.hu: Kövér kritikái fordították vissza Orbánt

Fotó: Vs,hu / Kozma Zsuzsi

-

A házelnök régóta kritizálja házon belül a kormány stílusát, és ez néha a nyilvánosság előtt is látható. Orbán február végén még harcolni akart, de mostanra – állítólag Kövér László hatására is – kimondta a bűvös szót: „konszolidáció”.


A lesújtó adatokat tartalmazó, belső közvélemény-kutatások mellett Kövér László házelnök elégedetlensége is közrejátszott abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kész korrigálni a Fidesz és a kormány eddigi háborús politikáján – írja saját, kormánypárti forrásaira hivatkozva a hvg.hu, amely szerint a Fidesz országos választmányának elnöke még a visszavonulásának lehetőségét is belengette.

A hvg.hu felidézi, hogy Orbán február végén elmondott évértékelő beszédében még harcos hangot ütött meg: harcba szólított, elutasította a kritikákat, „fanyalgókról”, „finnyáskodókról” beszélt. Május 29-én viszont a budai Várban már új jelszót fogalmazott meg: „ma már nem az erő a legfontosabb. Mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem”. Nyomatékosította a stílusváltást a Napi Gazdaságnak adott interjúban is, ahol először használta a korábban elutasított „konszolidáció” szót.

Kövér állítólag házon belül régóta kritizálta a kormányzati stílust, a kommunikációt és a gazdasági holdudvar feltűnő gyarapodását is, aminek a lenyomata időnként tetten érhető nyilvános megszólalásaiban is. A hvg.hu szerint összefüggés van Kövér kritikái és az elmúlt időszak néhány változása közt: példaként hozzák fel egyebek mellett, hogy a korábban rejtőzködő miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád lett hivatalosan is az új médiacsoportot építő Modern Media Group Zrt. egyik tulajdonosa.