Hvg.hu: Győr nem mondott igazat a Quaestor-ügyben

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A központi értéktár nem igazolta a városnak, hogy megvannak az állampapírjai, mert nem látja, de nem is igazolhatja a számlát.


Nem mondott igazat a győri városháza szóvivője, amikor azt állította, hogy a KELER Központi Értéktár Zrt. március 11-én hivatalosan visszaigazolta, hogy az önkormányzat nevére szóló államkötvények a tulajdonában vannak.

A KELER Zrt. a hvg.hu-nak azt írta, ez az állítás nem igaz, ugyanis a KELER Zrt.-nek sem felhatalmazása, sem jogosítványa nincsen arra, hogy igazolást állítson ki brókercégek vagy bankok ügyfelei számára. A KELER Zrt. kizárólag a bankok, illetve brókercégek nála vezetett értékpapírszámláira lát rá, ezen intézmények ügyfeleiére nem.

Korábban az Együtt politikusai beszéltek arról egy sajtótájékoztatón, hogy Győrnek egymilliárd forintja, míg Vecsésnek 200 millió forintja került veszélybe a Quaestornál tartott állampapírjaik miatt. Az ellenzéki párt szerint bár nem törvénytelen, hogy állami, illetve önkormányzati szervezetek – a tranzakciók után jutalékot felszámoló – brókercégek szolgáltatásait vegyék igénybe az állampapír-vásárláshoz, az gazdálkodási és erkölcsi szempontból mégis megkérdőjelezhető, mivel az államkincstár ugyanezt a feladatot teljesen ingyenesen látja el.