HVG: A csalásellenes EU-s pénzeket is elcsalhatták Magyarországon

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Balaton József

-

Az egykori NFÜ külsős szerződéssel bővítette ellenőrző kapacitását. Ám a megbízott cégek szabálytalanul továbbadták a munka egy részét, készpénzben fizettek az alvállalkozónak, és a teljesítésigazolások között is akadtak furcsák.


Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint fennáll a gyanú, hogy a közbeszerzések kontrolljára adott uniós pénzeket is szabálytalanul használta fel Magyarország, írja a HVG.

A cikk szerint az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium, a 2013 Quality Control alvállalkozói körében bukkantak fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre. Részben EU-s pénzből finanszírozott tanácsadói szerződésekről van szó, amivel lényegében az ellenőrző kapacitását bővítette az NFÜ. Ám az OLAF helyszíni vizsgálatai arra jutottak, hogy a pénz nem arra ment, amire kellett volna, így visszakérnék a teljes támogatási összeget, 2,4 milliárd forintot.

Az OLAF-nak a HVG szerint feltűnt, hogy bár a tanácsadó konzorciumnak is 5 tagja van, a feladat teljesítéséhez mégis alvállalkozókat vett igénybe úgy, hogy ezt nem jelezték az ajánlatban. Ilyen alvállalkozó volt a Drehor Kft. 166 millióért, amely aztán a Bartus Consulting Kft.-t vonta be alvállalkozóként.

66 milliónyi munkát adott neki tovább, és szabálytalanul készpénzben fizetett, a teljesítésigazolások pedig fizikailag lehetetlen munkákat is igazoltak, akadt köztük olyan is, amelyből napi 26 óra munka jött ki – írja a HVG.

A brüsszeli gyanú nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya nyomoz az ügyben. Ezt Polt Péter legfőbb ügyész erősítette meg a lapnak, amelynek ugyanakkor Tállai András NAV-ot felügyelő államtitkár azt mondta, nem tud ilyesmiről.