Húszmilliárdot követel vissza a kormány az M4-es építőitől

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

A félkész sztráda építését már leállították, most le is fújták. Eddig mintegy 60 milliárdot fizettek ki a közel 30 kilométeres szakasz építőinek, ebből 20 milliárd az előleg.


Hivatalosan is leállítja a kormány az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építését, és visszavonják a kivitelező cégeknek korábban kifizetett mintegy 20 milliárd forint előleget – jelentette be csütörtökön Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az építkezést már március végén leállították, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert az Európai Bizottság jelezte: kartellgyanú merült fel, vagyis a kivitelezők egymással összejátszva, túl drágán vállalták az építést.

Mint korábban megírtuk, a kormány kifejezetten siettette volna a beruházás elindítását, hogy minél nagyobb részt tudjanak a 2007-2014-es uniós fejlesztési ciklus forrásaiból finanszírozni. Eddig mintegy 60 milliárd forintot fizettek ki a kivitelezőknek, ebből 20 milliárd forintnyi előleget Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szerint bármikor visszavonhatnak a szerződések értelmében. A fennmaradó 40 milliárd forintnyi, teljesítési igazolással kifizetett számlát a kartellgyanú bebizonyosodása esetén egyenként fogják újra megvizsgálni.