Húszezressel akar fizetni? Lehet, hogy meg fog lepődni

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Sokszor nem könnyű a legnagyobb címlettel fizetni, morogva fogadják a boltokban. Törvény persze nincs rá, hogy ilyenkor a vevőnek, vagy az eladónak van igaza, de a jegybanknak van iránymutatása, hogy fizethetünk-e gyufát vele.


A készpénzes fizetés méregdrága, egy évekkel ezelőtt készült jegybanki tanulmány szerint évente 100 milliárd forintot pocsékolunk el vele. Bár a kártyaelfogadó hálózat bővül, egy rakás boltban ma is csak készpénzzel tudunk költeni, de azzal sem mindig, mert a húszezres elfogadása problémás lehet. Egyszerűen nem mindig tudnak belőle visszaadni. A Buksza maga is próbálkozott az elmúlt napokban a Belvárosban, és több olvasót, ismerőst kérdeztünk a tapasztalatairól.

„Érdekes módon a tízezres szinte sosem váltja ki ugyanazt a negatív reakciót, mint a húszezres. Na, de – hacsak nem egy olyan szitut nézünk, amikor alig van pénz a kasszában –, akkor húszezresből semmivel sem nehezebb visszaadni. Hiszen visszaad egy tízesből és hozzácsap egy tízezrest. Szóval nem racionális szerintem a dolog” – mondta egy kolléga.

Neki egyébként csak azóta van több húszezrese, hogy két készpénzfelvétel ingyen van. Régebben mindig 19 ezret vett fel, hogy legyenek kisebb címletei, havonta több alkalommal, húszezrese soha nem volt. „Most egy hónapban egyszer vagy kétszer veszek fel nagyobb összegű készpénzt, naná, hogy vannak közte húszezresek. Szuper lenne, ha az automaták kisebb címletet adnának nagyobb összeg felvétele esetén is. Ad abszurdum, jó lenne, ha az automatánál meg lehetne határozni, hogy pontosan milyen címletekből álljon össze a végösszeg" – tette hozzá.Balhék

Problémásnak ítélték a húszezressel történő fizetést a Buksza által az elmúlt napokban a Deák tér, a Blaha Lujza tér környékén megkérdezett járókelők is. Azt mondták, a nagyobb boltokban, élelmiszerüzletekben nincs gond, de a trafikokban, büfékben, kisebb élelmiszerboltokban nagyon sokszor lehetetlen feladat azzal fizetni. „És még nekik áll feljebb, amikor húszezrest adok” – mondta egyikük.


Többen kellemetlen, már-már balhés szituációkba is keveredtek, sok eladó szerint ugyanis a vevő kötelessége, hogy olyan pénzzel fizessen, amiből lehet visszaadni, a vevők pedig pont fordítva gondolják.

Az elmúlt napokban mi is több próbát tettünk: 500-1000 forintos tételeket igyekeztünk kifizetni nagy címlettel a Nagykörúton belül lévő trafikokban, kávézókban. Tízből hatszor sikerült, de minden alkalommal felmerült a kérdés, van-e kisebb, esetleg bankkártya. A további négy esetből kettőnél előre szóltunk, hogy mivel szeretnénk kifizetni a kávét, mire jelezték, hogy nem fognak tudni visszaadni, jöjjünk kisebbel. Másik két esetben pedig az eladó elugrott felváltani a húszezrest, majd jött a visszajáróval.

Meglepő lehet, de az eladók, vendéglősök nem minden esetben kötelesek elfogadni a nagy címletet az érvényes szabályok szerint. A Magyar Nemzeti Bank azt írja erről: „A készpénzben történő fizetések során az MNB által kibocsátott forintbankjegyeket és –érméket mindenki köteles névértéken elfogadni. Ez a rendelkezés azonban nem zárja ki azt, hogy a különböző termékek, szolgáltatások árának megfizetésekor ésszerű keretek között érvényesüljenek az adott fizetés körülményeinek sajátosságai, így például


visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

Aránytalan?

Tehát nincs konkrét értékhez kötve, hogy mikor kell elfogadni mondjuk a húszezrest és mikor nem, az aránytalanul nagyobb címlet ebben az esetben gumiszabály. Mindenesetre azon nem szabad meglepődni, és méltatlankodni sem, ha egy gyufáért akarunk Deák-portréval fizetni, és elküldenek. Érdekes, hogy a szabály az érmét is említi: mi lehet az, aminek a vásárlásakor aránytalan százassal, kétszázassal fizetni?


A Buksza szerint egyébként elvárható – főleg a belvárosban –, hogy vissza tudjanak belőle adni ezerforintos vásárlások után is, mindenesetre számolni kell azzal, hogy ez nem fog sikerülni. Tehát, ha muszáj, húszezressel vásároljunk inkább a nagyobb boltokban, a maradékot hagyjuk meg a kisebb üzletekre, kávézókra. Amúgy pedig igyekezzünk mindenhol kártyával fizetni.


Még két szabály

Ha már itt tartunk, érdemes még két készpénzes szabályt megemlíteni. Az eladók, kereskedők, vendéglősök nem kötelesek elfogadni ötvennél több forintérmét, de megtehetik. A szabály szerint ötvennél több érmétől a bankokban és a postákon tudunk biztosan megszabadulni.

Ott vannak még a hamisnak tűnő (szakszóval hamisgyanús) bankjegyekkel való fizetés. Természetesen hamis pénzzel nem szabad fizetni, ha pedig kétségünk van, akkor azt vigyük be egy bankba, postára vagy a jegybankba, ahol megszakértik, hogy valódi-e vagy sem.

A sérült (szakadt, hiányos) bankjegeket sem kötelesek elfogadni az eladók, de nem is tilos nekik. A sérült pénzekkel szintén csak a postákon és a bankokban lehet biztosra menni: kötelesek átvenni, átváltani a sérült bankjegyeket és érméket is, de az is lehetséges forgatókönyv, hogy az adott szolgáltatásért fizetőeszközként elfogadják ezeket.

Azaz elképzelhető, hogy a bankban akár sérült pénzt is befizethetünk a számlánkra vagy csekkfizetésnél a posta elfogadja, utána pedig majd ők bajlódnak a pénzzel. A jegybank amúgy azt szeretné, hogy a sérült bankjegyeket az üzletláncok is fogadják el, és a pénzfeldolgozó partnerükön cseréljék ki ezeket a jegybank segítségével. A Buksza tapasztatai szerint több boltláncban is minden további nélkül lehet sérült bankjeggyel fizetni, persze ettől még lehetnek kivételek.