Húszezer tartalékos katonát szeretne a kormány

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Évente bruttó 127 500 forintos rendelkezésre állási összeget kaphatnak az önkéntesek.


A kormány 2026-ra húszezer tagú honvédségi tartalékos állomány felállítását tervezi – mondta Simicskó István. A honvédelmi miniszter a Magyar Hadtudományi Társaság Hadtudomány és társadalom, különös figyelemmel a Tiszántúlra című konferenciáján azt mondta, hogy a rendszerváltás óta a honvédség képessége és létszáma jelentősen zsugorodott. Ezen segítene a tavaly elindított Zrínyi 2026 program, amely az elmúlt huszonöt év legátfogóbb és legkomplexebb honvédelmi és haderő-fejlesztési projektje – mondta Simicskó.

A program honvédelmi ága elsősorban a tartalékos rendszer területi elven történő újjászervezését jelenti, a 2018-as választásokig hátralévő időszakban mintegy ezer tartalékost vesz fel a honvédség – mondta Simicskó, aki szerint hamarosan két turnusban tesznek esküt az új tartalékosok.

A miniszter szerint 2010-ben mindössze tizenhét tartalékos katonája volt a honvédségnek, ennek oka elsősorban a 2004-es, az általános hadkötelezettséget megszüntető honvédelmitörvény-módosítás volt. Jelenleg több mint ötezer tartalékos van, ám ez nem "valós képességekkel" rendelkező állomány – mondta. Szükség van a fiatalokra a honvédségben, ehhez nyújt segítséget például a nyíregyházi önkormányzattal az előadás előtt aláírt megállapodás, amelynek értelmében Nyírteleken kiképző század állhat fel.

A miniszter az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat előnyeit kiemelve azt mondta, hogy szerződéskötés után bruttó 31 215 forintos belépési díjat kap a jelentkező, ehhez jön még az évente bruttó 127 500 forintos rendelkezésre állási összeg. Ezeken felül a szolgálati idő alatt utazási költségtérítés, ingyenes ruházat és élelmezés, valamint laktanyai elhelyezés is jár a tartalékosnak, akinek egy alapkiképzést teljesítenie kell.

A programban ösztöndíj is adható felsőoktatásban tanuló jelentkezőknek. A tanulmányi idő alatt megkötött szerződés fejében félévente 37 458 forint adható, a tiszt- és altisztképzési modulban pedig emelhető ez a díj – mondta Simicskó István, aki szerint ez a pénz a rendelkezésre állási díjjal és más juttatásokkal együtt már "nem egy elvetendő összeg".

Az idén januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetség hasonló tevékenységet fog ellátni, mint az 1990-ig működő, sport- és szabadidős tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet, a Magyar Honvédelmi Szövetség. A Honvédelmi Sportszövetség technika- és küzdősportokkal, lövészettel, járási lőterek létesítésével is próbál kedvet csinálni a fiataloknak a tartalékos katonai léthez.