Húszezer forinttal kaphatna többet mind a 4 millió munkavállaló

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Akár már a jövő héten döntés születhet a cafeteria-rendszer átalakításáról – értesült a Magyar Idők, bár információit a kormányzat hivatalosan még nem erősítette meg. Ha viszont valóban hamarosan átírják a szabályokat, akkor mind a 4 millió munkavállaló, beleértve a minimálbéreseket is, többet keresnének.


Hogy ha megváltozik a hazai cafeteria-rendszer, akkor az valószínűleg úgy fog történni, hogy készpénz váltaná fel a mostani étkezési és ajándékutalványokat – fogalmaz a lap. Ebben az esetben nagyjából havi húszezer forinthoz juthatna az ország mind a négymillió munkavállalója, a minimálbéresek havi juttatása pedig akár a 140 ezer forint közelébe is emelkedhetne.


Az biztos, hogy a jelenlegi rendszer nem működhet ebben a formájában tovább, mivel az Európai Unió Bíróságának ítélete szerint jogsértő az Erzsébet-utalványról és a Szép-kártyáról szóló szabályozás több pontja is. Azaz a magyar kormány jogtalanul tette egyeduralkodóvá az Erzsébet-utalványokat és SZÉP-kártyákat itthon száműzve ezzel a francia cafeteria-utalványos cégeket.

Orbán Viktor a bíróság döntése után, márciusban a cafetwria-juttatások készpénzre váltásáról és nyílt, kettős bérrendszer bevezetéséről beszélt. Szerinte az új szisztéma úgy képzelhető el, hogy a jövedelem egyik részét adná az alapbér, amely után járulékot szedne be az állam, a másik részre, a cafeteria helyébe lépő összegre viszont nem számítanának fel ilyen terhet.