Húsz seriff vigyázza majd a rendet Miskolcon éjjel-nappal

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Angolszász minta alapján a rendészet egy új fajtáját vezetné be a helyi Fidesz. A 20 választókerületnek egy-egy seriffe lenne.


Hollósy András, a Fidesz-KDNP miskolci képviselőcsoportjának szóvivője a híradó.hu-nak azt mondta, a város lehet az első olyan település Magyarországon, ahol bevezetik a seriffrendszert.


A rendszer bevezetéséről januárban kezdődött az egyeztetés a lakossággal, mert úgy látják, a helyiek szerint szükség van egy olyan „közösségi rendészetre”, amely a nap 24 órájában elérhető.


De miért nem jó a rendőr?

Hollósy azt mondta, azt tapasztalják, hogy az emberek nem szeretik hívni a rendőrséget a tanúskodás és a bürokrácia miatt, de egy olyan közösségi rendészethez, amely ismeri az ügyes-bajos dolgaikat, szívesebben fordulnának.


A seriffek nem a rendőrök közül kerülnének ki, Miskolc mind a 20 választókörzetének lenne egy-egy saját seriffje. A városi Fidesz-frakció az április közgyűlésen fogja beterjeszteni az erről szóló javaslatukat.

Az angolszász modellben a seriffeknek rendőri és bírói szerepkörük is van, erről azonban nem beszélt a szóvivő, ahogy arról sem, mennyiben különbözik ez a polgárőrségtől. Egyelőre az sem világos, hogy ha egy választókerületnek egy seriffje lesz, akkor az hogyan lesz elérhető éjjel-nappal, 24 órában.


Szintén szombati hír, hogy Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere azért utasította el a Gyermekétkeztetési Alapítvány heti egyszeri meleg ételt biztosító felajánlását, mert ő ilyen akcióval nem akar bekerülni a hírekbe, hanem inkább a város „fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni”.