Húsz perc alatt gyógyítható lesz a depresszió?

Fotó: Getty Images/iStockphoto / AntonioGuillem / Getty Images/iStockphoto / AntonioGuillem

-

Nagyon úgy tűnik, hogy közel fél óra alatt gyógyítható lesz a depresszió az amerikai Harvard Egyetem gyakorlókórházának új kísérleti eszközével. A szakemberek legtöbbje bizakodóan fogadta a készüléket, amely már az első, húszperces kezelés után azonnali javulást hozott, és használatának mellékhatása sincs.


Hatvanhárom 18 és 65 év közötti személy agyát ingerelték gyenge elektromágneses mezővel a saját fejlesztésű, fejre helyezhető LFMS-készülékkel: egyharmaduk klinikai depressziótól, a többiek bipoláris depressziótól szenvednek. A teszt során úgynevezett kettős vak, álcázott kezelést alkalmaztak: a tesztalanyok közel felét működő LFMS-készülékkel, a másik részüket pedig külsőre ugyanolyan, de valójában nem működő szimulátorral. Sem a tesztalanyok, sem a vizsgálatot végző kutatók nem tudták, kit és milyen módszerrel kezeltek.

Mit tud az LFMS?

Gyorsabban hat, mint egy fejfájás-csillapító: a húszperces kezelés után a páciensek azonnali javulást mutattak. A tesztalanyok kedvét kétféle skálás teszttel mértek le. A szerkezet kétszázszor kisebb térerősséget használ az agy stimulálására, mint a mély mozgászavarok kezelésére használt mély agyi stimulációs eljárás. Ráadásul kisebb feszültségen, de jóval nagyobb frekvencián működik, mint a depresszió kezelésében szintén használatos ECT (elektrosokk-terápia) és TMS-módszer. Ez azért is jó, mert bár mindkét kezelési mód eredményes, hosszabb időt vesznek igénybe, és olyan mellékhatásokkal járnak, mint például az emlékezetkiesés. A gyógyszeres megoldás sem eredményes mindenkinél, ráadásul több mint egy hónapig is eltarthat, mire hatni kezd. Az is bizakodásra ad okot, hogy egyetlen kezelés elég volt ahhoz, hogy azonnali, jelentős javulást mutassanak a páciensek.Michael Rohan, a gyakorlókórház egyik pszichiátere először egy 2004-es tanulmányában írt az LFMS lehetséges hatásairól. A mostani kísérlet alapján a kutatók szerint a fejre helyezhető készülék a hangulatszabályozásban részt vevő idegsejtek dendritjeinek elektromos tulajdonságait befolyásolja. A szakemberek közül sokan lelkesednek az eredmények láttán, hiszen ez lehet az eddigi leggyorsabb kezelési módja a depressziónak, mellékhatásoktól mentesen. Persze ehhez még szükség van további kísérletekre is, amiben a kezelés hatásának tartóssága mellett meghatározzák többek között az optimális elektromágneses frekvenciát. Lakatos László pszichiáter szerint is biztatóak az eredmények: a szakember szerint azonban attól is sok függ, hogy milyen módon és áron teszik elérhetővé a készüléket, és milyen jellegű terápiás kezelést jelent ez a betegnek.