Húsz évig nyomoztak a siófoki taxisgyilkosság ügyében

-

Két embert gyanúsítanak azzal, hogy megölték a városban közismert taxist, aki egyben pénzváltó is volt.


Húsz év után lezárult a nyomozás a siófoki taxisgyilkosság ügyében - adta közre a Zsaru Magazin erről beszámoló írását honlapján a rendőrség. A lap beszámolója szerint a Somogy megyei rendőrök aprólékos nyomozással állították össze a vizsgálati anyagot egy Ausztriában szabadságvesztését töltő délszláv háborús veterán és "máig kámforrá vált" társa ellen. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Ilija I.-t és társát emberölés bűntettével és emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítja.

A nyomozás adatai szerint a két férfi megfigyelte a taxist, a gyilkosság éjjelén pedig lesben álltak a lakásánál. Amikor beállt a garázsába, előléptek a bokrok közül és pénzt követeltek tőle. A férfi együttműködést színlelve kinyitotta a kocsi csomagtartóját, majd előkapta engedéllyel tartott sörétes fegyverét, az egyik támadó azonban ekkor két lövéssel megölte. A taxiban utazó nőt, az áldozat ismerősét több lövéssel megsebesítették, de ő túlélte a támadást.

A külföldre menekült férfiakról a nemzetközi bűnügyi együttműködés során szerzett információkból kiderült, hogy 1995-ben Ausztriában és Németországban is megöltek egy-egy embert. Ilija I.-t elfogták a német rendőrök, 1995 őszén bíróság elé állították, ám a tárgyaláson egy neki becsempészett pisztollyal "megfektette" őreit és a bíróságot, majd megszökött. Később az osztrák rendőrök fogták el, és az Ausztriában elkövetett emberölésért 1997-ben 25 év szabadságvesztésre ítélték. Mivel a német hatóságok is eljárást folytatnak ellene, ausztriai büntetésének letöltése után nemzetközi egyeztetés során döntenek arról, hogy melyik országban állítják bíróság elé - írta a Zsaru Magazin.