Húsz év jár az idős asszonyt halálra verő férfinak

-

Jogerősen húsz év fegyházbüntetésre ítélt egy idős asszonyt meggyilkoló Somogy megyei férfit kedden a Pécsi Ítélőtábla. A férfi összesen 14 500 forintért verte halálra a nőt egy viperával.


A táblabíróság az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék határozatát helybenhagyva a férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek. A vádlottat mellékbüntetésként tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Pécsi Ítélőtábla Makai Lajos vezette tanácsa.


A vádirat szerint a 19 éves – magát alkalmi munkákból fenntartó – vádlott önálló életet kívánt kezdeni, ezért jelentkezett egy másik megyében meghirdetett állásra, de nem volt pénze az utazásra, ezért elhatározta, hogy a településükön egyedül élő 70 éves sértettől szerez pénzt. A férfi 2014. november 15-én késő este arcát maszkkal fedve a sértett házához ment, ahol lekapcsolta a villanyórát, majd a házból kilépő asszonyt viperával nagy erővel fejbe verte. A földre rogyó nőt tovább ütötte, az asszony a bántalmazás következtében életét vesztette. A vádlott a nő táskájában talált 14 500 forintot magával vitte.

A Kaposvári Törvényszék ítélete ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A Pécsi Ítélőtábla megállapította, hogy a vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés nem szabható ki, mivel a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be 20. életévét.