Putyin húsz évre börtönbe küldi az ukrán rendezőt

Fotó: AFP / SERGEY VENYAVSKY

-

Egy orosz bíróság első fokon húsz év börtönre ítélte a krími ukrán filmrendezőt, Oleh Szencovot. A vád szerint Szencov egy terrorista csoport létrehozásában segédkezett, és fegyverekkel kereskedett. A rendező tagadja a vádakat, többek között Tarr Béla is kiáll mellette.


Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe, mert tiltakozott a Krím annektálása ellen. A vád szerint Szencov és társa, Olekszandr Kolcsenko terrorcsoportot hozott létre, és illegális fegyverkereskedelmet szervezett. A csoport állítólag tavaly májusban két támadást is végrehajtott Szimferopolban, és továbbiakat is tervezett.


Az ukrán rendező azt állítja, hogy politikai jellegű büntetőper áldozata, és annak ellenére született meg a szigorú ítélet, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok is tiltakozott az eljárás ellen. Az Európai Filmakadémia a múlt szerdán nyílt levélben kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Szencov azonnali szabadon bocsátását. A szervezet honlapján közölt levelet öt Magyarországon élő filmes, többek között Tarr Béla filmrendező és Kántor László producer is aláírta. Szencov elengedését követeli még Andrzej Wajda lengyel és Wim Wenders német filmrendező is.