Húsz európai polgármester támadja az EU-t

-

Mert az autóipar érdekei szerint szavaztak.


Húsz európai város - köztük Párizs, Madrid, Bécs, Amszterdam és Stockholm - polgármestere nyílt levelet írt a francia Le Monde napilapba, amelyben azzal vádolják az Európai Uniót és annak intézményeit, hogy kiskaput hagytak az autók dízelkibocsájtási határértékei számára a szabályozásban - írja a Guardian.

A levelet azután írták meg a polgármesterek, hogy az uniós képviselők nem akadályozták meg februárban, hogy átmenjen egy olyan indítvány, amely lazítana az új dízelüzemű autók nitrogénoxid-kibocsájtásának mérésén. Ez főleg a tavalyi Volkswagen-botrány után különösen furcsa.

A polgármesterek azt kérdik, hogy "Hogyan védhetnénk meg lakosaink egészségét, ha az Európai Unió engedélyező pecsétet nyomott a szennyezésre az állampolgárok egészségének kárára?" Majd ezzel folytatják: "Mit mondtunk azoknak a szülőknek, akiknek gyerekei akkut légzőszervi rendellenességektől szenvednek, vagy az időseknek, vagy azoknak, akik a legjobban ki vannak téve a veszélynek? Mondjuk nekik azt, hogy kormányaik az autóipar érdekeit előrébb helyezték az egészségüknél?"

Az aláírók között ott van Párizs, Brüsszel, Madrid, Koppenhága, Oslo, Lisszabon, Stockholm, Bécs, Varsó, Athén és Amszterdam polgármestere is, viszont a levelet nem írta alá Berlin, Róma és London polgármestere.