Legalább tizennégy embert megöltek fegyveresek Kaliforniában

Fotó: KABC TV / HO

-

Valószínűleg három fegyveres elkövető volt, akik megszöktek a helyszínről. Nem tudják, hogy terrorcselekmény történt-e.


A kaliforniai San Bernardinóban helyi idő szerint szerdán kb. de. 11 órakor (magyar idő szerint kb. 20 órakor) ismeretlen lőfegyveres elkövetők támadtak meg embereket az Inland Regionális Központ nevű szervezet egyik épületének konferenciatermében.


A rendőrség tájékoztatása szerint legalább tizennégy ember meghalt és ugyanennyien megsebesültek. Az elkövetők még szabadlábon vannak, AK-47-es (vagy ahhoz hasonló) fegyverekkel rendelkeznek, és golyóálló, illetve katonai öltözetet viselhetnek.

Az intézmény fejlődési rendellenességekkel és mentális problémákkal rendelkező embereknek segít. Nem tudni, hogy a támadás idején hányan tartózkodtak a helyszínen, de a konferenciateremben éppen egy külsős rendezvény – a megye közegészségügyi osztálya dolgozóinak karácsonyi ünnepsége – zajlott.

A lövöldözést követően egy fekete városi terepjáró hajtott el a helyszínről, a rendőrség keresi a járművet. Három felfegyverzett gyanúsított eltűnt a helyszínről. Az FBI nyilatkozata szerint "nem tudni, hogy terrortámadás történt-e".A CBS News szerint a helyszínen találtak egy gyanús tárgyat, ami feltehetően robbanószerkezet volt, és amelyet hatástalanítottak.

Az intézményhez több épület tartozik, melyeket a kommandósok sorban ellenőriznek és lezárnak, miközben a bent tartózkodókat – több száz embert – igyekeznek evakuálni. A kimenekített sérülteket egy közeli kórházba szállítják. A lakosságot figyelmeztették, hogy kerüljék el a "nagyon veszélyes" környéket. Az épületben tartózkodók közül többen bezárkóztak irodáikba, amikor lövéseket hallottak, és ott várják, hogy a rendőrség kimentse őket.

San Bernardino egy kb. kétszázezer fős város, nem egészen 100 km-re keletre Los Angelestől. A közelben levő hivatalos épületeket bezárták, a környéken – beleértve a kórházakat is – fokozták a rendőri jelenlétet.

Az ügyben megszólalt Barack Obama elnök is, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok USA-ban tapasztalt mintázatához hasonló "a világon sehol máshol nem fordul elő".