Húsvét után egyeztetne a MAZSIHISZ vezetőivel Orbán Viktor

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A miniszterelnök szerint a kampány miatt most nem tudnak együttérzéssel és higgadtan beszélni egymással. A Mazsihisz vezetősége egyelőre tanulmányozza Orbán Viktor levelét, a következő lépésekről utána nyilatkoznak.


Orbán Viktor levelében megköszönte a Mazsihisz párbeszédet segítő szándékát és konstruktív hozzáállását. A választási kampányra hivatkozva pedig azt írta, hogy „az a veszély fenyeget, hogy a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját.” A miniszterelnök ezért javasolta azt, hogy a párbeszédet húsvét után folytassák.

Orbán Viktor hangsúlyozta, korábbi és jelenlegi kormánya is zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, „nyitottsággal, együttérzéssel fordul az áldozatok, az emlékezni akarók és az emberi méltóság hívei felé”.


Ebben a levélben Orbán Viktor nem említi meg, hogy a szerdai kormánydöntés értelmében később állítják fel a német megszállás emlékművét. Az eredeti határidő március 19-e lett volna. A kormányhatározatból nem derült ki, mi indokolta a kormány döntését, de a Népszabadság úgy értesült, a körülmények, az előkészületek nem megfelelőek, a szobor megosztó lenne a választások előtt. A lap már korábban is azt írta, a kormány elhalaszthatja a szobor felállítását. Kedden megnéztük, semmilyen előkészületet nem találtunk.

- - A kormányhatározat szerint május 31-ig fel kell állítani a szobrot. Az egész eljárást újra kell kezdeni - a területet egyszer már átadó V. kerületi önkormányzatnak is új döntést kell hoznia. Az nem derült ki, hogy a kormány ragaszkodik-e a sasos-arkangyalos verzióhoz vagy sem. Erről megkérdeztük a Miniszterelnökséget, de egyelőre nem válaszolt. - - A tervezett emlékmű ellen sokan tiltakoztak.

A MAZSIHISZ-nek a halasztás kevés lehet

A Mazsihisz két héttel ezelőtt döntött úgy, hogy egyelőre távol marad az állami holokauszttal kapcsolatos megemlékezésektől, egyúttal nem használja fel azokat az állami pályázati pénzeket, amelyeket a rendezvényekre, projektekre nyert el. A bojkotthoz már több olyan szervezet és magánszemély is csatlakozott, amely és aki nem tartozik a Mazsihiszhez – mint a VS.hu már kiszámolta, összesen mintegy 200 millió forintnyi összegről mondanak le a pályázati nyertesek. A Mazsihisz azt várja a kormánytól, hogy váltsa le Szakály Sándor történészt, aki idegenrendészeti eljárásnak nevezte a zsidók első, 1941-es deportálását. Emellett követeli a fővárosi Szabadság térre tervezett német megszállás emlékmű építésének leállítását, és azt, hogy a Józsefvárosi pályaudvarra tervezett Sorsok Háza tartalmi kialakításába érdemi beleszólása lehessen. A szervezet közgyűlési határozata szerint a Mazsihisz csak akkor vesz részt mégis az emlékév állami eseményein, „ha a magyar kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán jelen határozat(unk) figyelembevételével változtat.” Bár Heisler András Mazsihisz-elnök a közgyűlés után még azt mondta, hogy az említett mondat elég nagy mozgásteret ad a kormánynak, mazsihiszes forrásaink mostanra úgy állnak a kérdéshez, hogy csak akkor csatlakoznak a programhoz, ha a kormány maradéktalanul teljesíti mindhárom kérésüket. A tervezett emlékművet történelemhamisításnak látják, így az nem lesz számukra elfogadhatóbb mindössze attól, hogy később készül el. A Mazsihiszen belül többeket rosszul érintett, hogy Orbán Viktor korábban nyilvánosságra hozta a Mazsihisz vezetőségének békülékeny hangú levelét, viszont arra nem vette a fáradságot, hogy válaszoljon is rá. Pedig a levélnek éppen az lett volna a célja, hogy mentőövet dobjon Orbán Viktornak: ennek köszönhetően tudott volna „arcvesztés nélkül” békülni a zsidó szervezetekkel, mondván, azok jöttek oda hozzá, nem neki kellett megtennie az első lépést. A miniszterelnök most válaszolt erre a levélre. A Mazsihisz vezetősége egyelőre tanulmányozza a levelet, a következő lépésekről utána nyilatkoznak - közölte Zoltai Gusztáv, a szervezet ügyvezető igazgatója.