Húsvét után dönt az Alkotmánybíróság az MNB-s alapítványokról

-

Ha alkotmányellenességet állapítanak meg, a jogszabályt újra kell tárgyalnia a parlamentnek, ha elutasítják, az államfőnek alá kell írnia a közpénzek megismerhetőségét korlátozó módosítást.


Várhatóan húsvét után dönt az Alkotmánybíróság Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról és a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításáról, közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára.

Az államfő szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével. A postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját a visszamenőleges hatály tilalmára hivatkozva kérte Áder János.

Ha az Ab alkotmányellenességet állapít meg, a jogszabályt újra kell tárgyalnia a parlamentnek, ha pedig elutasítja az indítványt, akkor a törvényt az államfőnek haladéktalanul alá kell írnia. A főtitkár azt mondta: az Alkotmánybíróságot vizsgálata kizárólag az államfő által megjelölt alkotmányossági kérelemre korlátozódik. A testület ugyanakkor "a jogszabálynak az indítványban megjelölt rendelkezésével szoros tartalmi összefüggésben álló más rendelkezését is vizsgálhatja és megsemmisítheti, ha ennek elmaradása a jogbiztonságot sértené".

Az Ab-nak az államfői indítvány beérkezésétől számított harminc napon belül kell döntést hozni. Ez a határidő április 8-án jár le. Húsvét után, határidőn belül meg fog születni a döntés.

Az MNB-törvény kivételes eljárásban elfogadott módosítása akár tíz évig korlátozná az nemzeti bank tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Az indoklás szerint ezzel a vagyon olyan mértékben különül el, amely alapján az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét. Maga Kövér László házelnök is úgy látta, hogy a források ettől függetlenül még közpénznek tekinthetők.