Húsvét előtti rémálom: nyuszik ezreit lőtték ki az éjszaka

Fotó: James Capaldi (CC-BY 2.0) / Flickr / James Capaldi (CC-BY 2.0) / Flickr

-

Új-Zélandon már 25 éves az a hagyomány, hogy éppen nagypénteken ritkítják meg a szapora és a gazdák számára kártékony tapsifüleseket.


Vadászok százai indultak neki tegnap a 24 órás mészárlásnak Új-Zélandon, miközben a világ számos országában csokinyuszikkal ünneplik a húsvétot. Az éjszakába is belenyúló húsvéti lövöldözésen idén 27 csapat indult, mindegyikben 12 vadásszal, és a csapatnevek sem arra utalnak, hogy akár az ünnepet, akár a nyuszikat tisztelték volna: happy hoppers vagy anti-pestos nevekkel az ugrabugra nyulakat és a vallási ünnepet is kifigurázták.

Az idei év mégsem sikerült olyan jól mint a tavalyi, mert „csak” 10 ezer nyulat lőttek ki, a győztes csapat 889 nyuszit, ami azt jelenti, hogy egyetlen vadász sok tucat nyuszival végzett. Ez az eredmény azonban messze elmarad az addigi legjobbtól, amikor egyetlen nap alatt 23 ezer nyúl lelte halálát. A legtöbb találatot szürkületkor, hajnalban és éjszaka lehet elérni.

A lemészárolt állatokból műtrágya lesz, egy részükből kutyaeledel, és néhányukat haza is viszik, hogy megegyék őket. Az állatvédők időről időre megpróbálnak fellépni az akció ellen, de a szervezők szerint őket is meggyőzi a pusztítás, amit a nyulak véghezvisznek.

A nyulak ugyanis komoly károkat okoznak a gazdáknak, becslések szerint több 10 millió dollárnyit, és hiába gondolják sokan, hogy a nyuszik milyen aranyos, kedves állatok, a növénytermesztők számára hatalmas veszélyt jelentenek. Az állatfajt az 1830-as években telepítették be Új-Zélandra, és azóta rettentő mértékben elszaporodtak, amit a vadászok szerint csak a húsvéti akcióval lehet visszaszorítani.