Hús nélküli virslit árult a Lidl

Fotó: MTI / Vajda János - illusztráció

-

Túl kevés volt a hús a Lidl virslijében, a Nébih kivonta a forgalomból.


Kivonta a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Lidl Baroni baromfi virslijét, mert annak hústartalma nem érte el a törvényben előírt minimumszintet. Nem nüansznyi eltérésről volt szó. A lengyel gyártású, egykilós, vákuumcsomagolt termék hústartalma ugyanis 18 százalék volt, holott a Magyar Élelmiszerkönyv szerint virsli névvel azt a terméket lehet csak illetni, amelynek hústartalma legalább 40 százalék.

Persze a Lidl által forgalmazott termékben nem fűrészpor volt, hanem 43 százalékban csontokról mechanikusan lefejtett hús. Ez a hivatalosan MSM névre keresztelt anyag több mindenre felhasználható, például csonttal együtt a kutyáknak adható, ám az uniós előírások szerint egy dologra bizonyosan nem alkalmas: nem tekinthető húsnak. Ebből kifolyólag a hústartalomba sem számítható bele. A terméket tehát jogellenesen hozták virsli megnevezéssel forgalomba Magyarországon – összegezhető a Nébih vizsgálata.


Ez virsli


A hivatal ezért elrendelte az érintett tétel Baroni baromfivirsli kivonását a forgalomból. A vizsgált tétel fogyaszthatósági ideje 2016. október 29., tételazonosítója pedig az L:11732 0310280, ám e mellett valamennyi virsli lekerül a polcról, amely ezzel azonos összetételű. A Lidl felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe – vagyis vagy húst tesznek bele, vagy nem virslinek fogják hívni a későbbiekben a gyárkapun kigördülő terméket.

A szigor jövőre csak fokozódik: 2017. augusztus 1-jétől tovább keményednek majd a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó előírásai, ugyanis a jövőre életbe lépő szabályok értelmében a virsli hústartalmának el kell érnie minimum az 51 százalékot, a termékben található MSM aránya pedig nem haladhatja meg a 10 százalékot.