Hungarikum lett az akác

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU / AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

HÁTTÉR

Az akácfát és az akácmézet is hungarikummá nyilvánította a Hungarikum Bizottság. Az akác mellett a Zsolnay Kulturális Negyed, a Herz téliszalámi, az Ilcsi szépítő füvek, a makói hagyma és a klasszikus magyar nóta is bekerült azon egyedüli magyar értékek közé, amelyeket több generáción át az utókornak is meg kell őriznie.


A Hungarikum Bizottság Szarvason ülésezett pénteken, itt született meg a döntés az akácfa és az akácméz hungarikummá nyilvánításáról. Az ülést követően Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a bizottság elnöke jelentette be, mely magyar értékek kerültek a prominens listára. A miniszter elmondta, az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánítását az egész bizottság egyhangúlag támogatta, hiszen a magyar akác az alföldi és a vidéki táj elengedhetetlen része, kiváló magyar fa, a világon egyetlen ország sem ért el Magyarországhoz hasonló eredményeket az akácgazdálkodásban. Hozzátette, az akácméz pedig kiváló és egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek. Fazekas Sándor tájékoztatott arról is, hogy a bizottság hungarikummá nyilvánította a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Herz téliszalámit, az Ilcsi szépítő füveket, a makói hagymát, a klasszikus magyar nótát. A Magyar Értéktár a Teodora Kékkúti és a Kereki ásványvizekkel, a kizárólag itthon működő magyar védőnői szolgálattal, a vizsolyi bibliával és református templommal, valamint nemzeti fegyverünkkel, a honfoglalás kori nyíllal bővült a bizottság döntésének köszönhetően.


„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”
– áll a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben.