Humanitárius válság jöhet az áradások miatt

Fotó: AFP / STRDEL / AFP / STRDEL

-

A nemzetközi vöröskereszt szerint Dél-Ázsiában húsz millió embert sújthatnak a monszunesők okozta áradások.


"Gyorsan az elmúlt évek egyik legsúlyosabb humanitárius válsága alakulhat ki a térségben, és azonnali intézkedések szükségesek a pusztító csapás több millió áldozata szükségleteinek kielégítésére. Nepálban, Bangladesben és Indiában súlyos élelmiszerhiány alakult ki, a szennyezett árvíz betegségeket okoz" – mondta Martin Faller, a segélyszervezet regionális igazgatója.

Indiában több mint 12 millió embert sújtanak az áradások és több mint 400 ember vesztette életét. A keleti Bihar államban 153-ról 202-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Banglades és Nepál területének több mint egyharmadát árasztották el a folyók, amelyek vízszintje minden korábbi rekordot megdöntött. Bangladesben több mint hatmillió embert sújt a katasztrófa, mintegy 300 ezren menekültek el otthonaikból és több mint százan haltak meg.

Nepálban 128 emberéletet követelt a természeti katasztrófa, 33-an eltűntek. Thaiföldön 36-an vesztették életüket az esőzésekben, és mintegy kétmillió embert sújt nyolc a természeti csapás.