Human Rights Watch: borzalmas, embertelen körülmények vannak Röszkén

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Áldatlan, embertelen körülmények uralkodnak a Röszkei gyűjtőponton – áll a Human Rights Watch (HRW) jelentésében, amely figyelmezteti Magyarországot, hogy a migránsok jelentős száma mellett is eleget kell tennie nemzetközi vállalásainak.


Az emberi jogi szervezet pénteken közzé tett jelentésében igen élesen fogalmaz azokról a körülményekről, amelyek Röszkén fogadják a menekülteket. Mivel a hatóságok sem az újságírókat, sem pedig a Human Rights Watch képviselőit nem engedték be a röszkei „Hangárokba”, így kiszivárogtatott felvételek és 24 menekülttel készített interjú alapján tudta a szervezet összeállítani a tanulmányt.


„Az embereket Röszkén mocskos, túlzsúfolt körülmények között tartják, megfelelő orvosi ellátás és elegendő élelmiszer nélkül” – számolt be Peter Bouckaert, a szervezet igazgatója, aki szerint a magyar hatóságoknak kötelességük biztosítani az emberhez méltó körülményeket menekültek jogainak tiszteletben tartását.

Aggályosnak tartják azt is, hogy a menekültek lényegében semmilyen információt nem kapnak a helyi jogszabályokról és procedúrákról, és egy tolmács folyamatos jelenléte sincsen biztosítva – ezek a hiányosságok mind hozzájárulnak az ott tartózkodó emberek növekvő frusztrációjához és aggodalmához.

A megkérdezett menekültek arról számoltak be, hogy sokakat a magyar jogszabályok által megengedett 36 óránál tovább tartottak fogva a hatósági regisztráció keretében, miközben lényegében semmilyen orvosi ellátáshoz nem volt hozzáférésük. Elmondásuk szerint alig kaptak enni, és arról sem tájékoztatták őket, hogy az étel megfelel-e a muzulmán előírásoknak.

A jelentés elismeri, hogy az országnak aránytalanul nagy menekülthullámmal kell szembenéznie, ám megjegyzi, hogy ez nem menti fel a kormányt a jogi kötelességeinek a betartásától.

A HRW jelentése az elmúlt időszak állapotait vizsgálta, arra tehát értelemszerűen nem tér ki, hogy Röszkén tegnap óta nincsenek tömegesen menekültek, mert megszervezték az érkezők elszállítását buszokkal.