Hülyeséget javasol Schiffer a Csongrád megyei LMP-sek szerint

Fotó: MTI/MTVA / Balogh Zoltán

-

Nem értenek egyet a párt országos szervezetének menekültügyi csomagjának egyik pontjával.


A Csongrád megyei LMP közleményt adott ki, melyben arról írtak, hogy a párt társelnöke, Schiffer András által bejelentett 24 pontos menekültügyi csomag egyik pontjával nem értenek egyet. Eszerint „válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel tenné lehetővé azon menedékkérők nyomon követését, akik menekültügyi eljárását egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni”.


A megyei szervezet szerint nyomkövetőt csak olyanok szoktak kapni, akik egy bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsíthatóak, és fennáll a bűnismétlés vagy szökés gyanúja.


Számunkra elfogadhatatlan a háború elől menekülő emberek eleve bűnösként történő kezelése, dehumanizálása (az ötlet a kutyák kötelező mikrochipjét idézi).

– írták a közleményükben. Hozzátették, a javaslat ráadásul olyan körülmények fellépése esetén korlátozná jogaikban a menekülteket, melyekre semmiféle ráhatásuk nincs, hiszen kérelmük elbírálásának sebessége nem tőlük függ.


Szerintük a javaslat, ha megvalósulna, arra teremtene precedenst, hogy egy jól elkülöníthető embercsoport tagjai vélelmezett társadalmi kockázatra hivatkozva bizonyos jogaiktól automatikusan megfoszthatóak.

A Csongrád megyei LMP ezért arra kéri Schiffer Andrást, hogy vonja vissza a javaslatot.