Hulljon le a lepel a tömeghisztériát okozó zöld kávéról!

Fotó: AFP / PhotoAlto / Sandro Di Carlo Darsa / AFP / PhotoAlto / Sandro Di Carlo Darsa

-

Ki ne akart volna már úgy fogyni, hogy nem mozog többet egy könnyezőpálmánál, közben merőkanállal eszi a pörköltet és azt még legalább két krémessel lefojtja? Az időről időre felbukkanó csodakapszulák pont ezt ígérik. Most éppen a zöldkávé-kivonat a legmenőbb zsírolvasztó, éppen ezért utánajártunk, mit tud.


Hála az internetnek, a vírusvideóknak és a facebook-os spameknek, nap mint nap találkozhatunk elképesztő fogyásról szóló sztorikkal, és szinte már monitoron keresztül tömködik a szánkba a legújabb fogyasztó csodakapszulákat. Ráadásul az elmúlt években annyira divatos lett a minél tisztább, vegyi anyagoktól mentes étkezés, hogy az újabb fogyiszerek már az egészségesség köntösébe bújva támadnak. Filodendron, más néven könnyezőpálma Filodendron, más néven könnyezőpálma Lassan egy éve tartja lázban az embereket és a fogyni vágyókat a legújabb cucc, a zöld kávé, teljes nevén: zöldkávé-kivonat. A reklámok és az ígéretek szerint, ha napi háromszor beveszünk egyet a teljesen és kizárólag természetes anyagokból készült pirulából, akkor hipp-hopp eltűnik a felesleg. A bevállalósabb reklámokban a hirdetők még az olyan fotókat is megkockáztatják, hogy annyira lefogyunk, hogy a hasunk is kockás lesz tőle.

Azonban rémtörténeteket már mindannyian hallottunk arról, hogyan verik át a nép egyszerű gyermekeit a sarlatánok, adnak el nekünk nagyon drágán teljesen hatástalan szereket, vagy, ami még rosszabb, olyan kapszulát szedünk be, ami káros az egészségre. - - Így természetesen először annak jártunk utána, miből is készülnek ezek a híres zöld kávé pirulák és hogyan olvasztják tonnaszám a zsírt. A zöld kávé egészen addig, míg fel nem dolgozzák, teljesen megegyezik az általunk ismert klasszikus kávéval. A zöld kávé „nem csalás, nem ámítás”-kávébabból készül, barna testvérétől csupán az különbözteti meg, hogy nincs megpörkölve. A szakemberek elmondása szerint éppen ez az, amitől a zöld kávé más. Ugyanis a pörkölés során a kávébabok kémiája megváltozik, és bizonyos anyagok kisebb számban maradnak meg a babban.

A zöld kávé hívek vallják – egyébként ebben a szer kritikusai is egyetértenek –, hogy a pörköletlen kávéban nagyobb arányban található meg a klorgénsav. Fontos megjegyezni ezt a szót, hiszen 2014 új, trendi szakzsargonja ez, mint volt 2013-ban a transzzsír. A klorgénsavat azért sztárolják annyira, mert csökkenti a glükózfelszívódást, tehát csökkenti a vércukorszintet, erre pedig könnyű ráhúzni a konklúziót: fogyaszt. Azonban Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet adjunktusa és a Ködpiszkáló blog szerzője kiemeli: bár a klorgénsav befolyásolhatja a vércukorszintet, ebből nem következik, hogy fogyasztó hatása is lenne, ahogy erről klinikai adat nincs is. - Kávébab szüretelés előtt Éppen ez az a pont, ahol igazán érdekessé válik a zöld kávé rejtélye. A szerrel kapcsolatban annyira nincs klinikai feljegyzés, hogy az ember bárhol keres róla adatot, egyetlen orvosi kutatást talál, ami hatásos, ha hinni akarunk, de a szkeptikusok számára igen gyenge lábakon áll. 462122631_1500 Pörköletlen zöld kávé

A sok helyen elérhető kutatás az amerikai Dr. Joe Vinson nevéhez köthető. Az orvos 22 héten keresztül vizsgálta a zöldkávé-kivonat hatásait és látszólag sikerült bebizonyítania: a cucc fogyaszt. 16 embert kért fel arra, hogy vezessen étkezési naplót, miközben a csapat egyik felének nagy dózisban adta a zöldkávé-kivonatot, a maradék pedig kisebb dózist kapott. Ráadásul azt a csavart is belerakta a vizsgálatba, hogy egy ponton a két csoportot felcserélte. Az eredményei kimutatták, hogy a nagyjából három hónapos kísérlet során az alanyok közel nyolc kilót fogytak. A gyógyszerkísérleteket soha senki nem igazolta A gyógyszerkísérleteket soha senki nem igazolta Ám még mielőtt elájulnánk, nem árt kicsit jobban elmerülni a kísérletben, ami fontos kérdéseket vet fel. Például nem derül ki, mi alapján választották ki a résztvevőket és az sem, hogy miért ennyire kevés emberen tesztelte a doktor a csodaszert, ráadásul arról sincs információ, hogy a résztvevők nem diétáztak-e a kísérlet során. Így pedig nem lehet biztosra venni, hogy a fogyás a zöld kávénak köszönhető.

Az is érdekes, hogy a komoly cikkek bőrébe bújtatott reklámokra kommentelő Facebook felhasználók közül az összes profil hamisnak tűnik. Rákattintás után a facebookozó oldala nem tekinthető meg. Sőt a legtöbb zöld kávéról szóló fórumon is nagyjából ugyanazokba a promotáló kommentekbe futunk bele. A valódinak tűnő bejegyzések pedig szinte egytől egyig arról számolnak be, hogy a kapszula nem hozta meg a várt eredményt. "Nem létezik olyan pirula, ami biztos fogyást eredményez" "Nem létezik olyan pirula, ami biztos fogyást eredményez" Kisa Judit dietetikust is felkerestük a zöld kávéval kapcsolatban. Először kicsit nevetett a kérdésünkön, hiszen pályafutása során már annyi csodaszerrel találkozott, hogy néha már nem is tudja megkülönböztetni őket egymástól. Kisa elmondta, nem létezik olyan pirula, amely biztos fogyást eredményez. – Két olyan dolog van, ami fogyaszt: a kevés kalóriabevitel és a hormonháztartás rendben tartása – mondja a szakember. A dietetikus azonban arra is felhívja a figyelmet, azért is fontos, hogy óvatosan bánjunk ezekkel a fogyasztó kapszulákkal, mert ha természetes anyagból is készül, káros lehet az egészségre. – Bármilyen természetes anyag felboríthatja a szervezetünket, ha túl nagy mennyiséget fogyasztunk belőle – int óvatosságra Kisa.

Valóban, eddig egyetlen olyan híradás sem látott napvilágot, miszerint a zöld kávénak bármilyen káros mellékhatásai lennének. Bár ez megnyugtató, arról se feledkezzünk meg, hogy hivatalos, szakmai konszenzus nincs arról, hogy a zöld kávé valóban segítene a fogyni vágyókon.