Hullanak a polgárok, mint a legyek

Fotó: AFP / The Picture Desk / AFP / The Picture Desk

-

HÁTTÉR

Éjsötét, szarkasztikus humor, végletekig fokozott abszurdum és briliáns csavarok jellemezték a Coen-testvérek korai klasszikusát, a Fargót. Most pedig, tizennyolc évvel az eredeti után itt a film előtti főhajtásnál sokkal többet nyújtó, egyelőre tíz részesre tervezett sorozat, amely szintén megér egy fekete misét.


Már az elején érdemes leszögezni, hogy a sorozat az alapjául szolgáló film ismerete híján  is tökéletesen érthető. A párhuzamok kimerülnek pár, az eredetivel megegyező elemben (havas kisváros, kétbalkezes rendőrség, rengeteg gyilkosság, pattanásig feszült hangulat) és stílusbravúrban. A Fargo, akárcsak a hazai mozikban nemrégiben debütált Csúnya, gonosz bácsik, vértől iszamos kezű, pokolian szórakoztató fekete krimi, ami úgy vezet minket egyre mélyebbre a nyúl üregébe, hogy közben csak minimális kompromisszumokat köt. Lester Nyggard (Martin Freeman), egy minnesota-i kisvárosban, Bemidji-ben él feleségével, Penny-vel (Kelly Holden). A jobb sorsra nem érdemes biztosítási ügynök egy kiadós orrtörés után a kórházban összefut egy rettenetesen furcsa és szűkszavú emberrel (Lorne Malvo – Billy Bob Thornton), aki felkínálja neki, hogy megöli azt az embert, aki ezt tette vele. Ez pedig az eseményeknek egy olyan láncolatát indítja el, ami az egész kisváros életét felforgatja. Bár nehéz spoilerek nélkül beszélni a történetről, annyit mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a Coen-testvérek pár apró változtatást leszámítva teljesen elégedettek voltak a forgatókönyvvel és a karakterekkel.


Utóbbiakra nem is lehet panasz, már a szereposztás is parádés: a már említetteken kívül a tíz rész alatt felbukkan még Allison Tolman, Adam Goldberg, Colin Hanks és Kate Walsh is. Ráadásul nem csak szerethetők és érdekesek, hanem a teljesen szokatlan és váratlan ingerek miatt teljesen kiszámíthatatlanok is. A rendezők jó érzékkel dobják be az újabb és újabb csavarokat, amelyek hatására maguk a karakterek is homlokegyenest másképp cselekszenek, mint vártuk volna. A feszültség végig ott dörömböl a háttérben. Ha Coen-testvérek finoman masszírozták a nyakunkat a 94-es filmnél, alig-alig megroppantva egy-egy csigolyát, akkor a sorozat sokszor élveboncolás, görcsoldó helyett nevetőgázzal.


Kétségtelenül rétegsorozat az FX idei újonca, azonban akik vevők a Coen-testvérek sajátos világára, a Joker humorára. Vagy csak szeretnék látni, milyen, ha a valódi ember természet láncokat ledobva ülhet tort pár jobb sorsra érdemes kisvárosi polgár teteme fölött. Nekik kevés jobb sorozatot tartogat az idei év.


Tíz rész és vége?

A Fargo jelenleg az úgynevezett limitált sorozatok (American Horror Story, True Detective, 24: Live Another Day, hogy csak három ismert példát mondjunk) táborát erősíti, azaz minden évad egy kerek, lezárt egészet alkot, elvarrnak minden szálat. Ha lesz második évad, az valószínűleg csak hangulatában, színészválasztásban emlékeztet majd az első évadra, a történet teljesen a nulláról indul majd. Eddig öt részt vetítettek le, május huszadikán érkezik a hatodik.