Hszi újabb öt évig lesz Kína megkérdőjelezhetetlen ura

Forrás: Europress/Getty Images/Feng Li

-

A főtitkár egyelőre nem választott utódot. Az állandó bizottság bemutatkozására nem engedték be a nagy külföldi lapokat.


Újabb öt évre megerősítette főtitkári tisztségében Hszi Csin-pinget a Kínai Kommunista Párt. A héttagú állandó bizottságban az eddigi tagok közül csak Hszi Csin-ping államfő és főtitkár, illetve Li Ko-csiang kormányfő maradt, a többiek visszavonultak. A testülebe most Li Csan-su, Vang Jang, Vang Hu-ning, Csao Le-csi és Han Cseng került be, mindannyian a hatvanas éveikben járnak. A testületben most először nincs senki, aki az 1949-es kínai kommunista forradalom előtt született.

Csao Le-csit, aki korábban a párt személyzeti kérdéseivel foglalkozó részlegének volt a vezetője, a korrupcióellenes bizottság élére is kinevezték. Elődje Vang Csi-san volt, aki már meghaladta a nem hivatalosnak tekintett 68 éves nyugdíj-korhatárt.

Csao 60 éves, ő az állandó bizottság legfiatalabb tagja. Hszi Csin-ping senkit nem léptetett elő, aki az 1960-as években született. Ez a döntés azokat a találgatásokat támasztja alá, hogy még nem készült fel utódjának kijelölésére.

A nagyobb létszámú, 25 tagú politikai bizottság, illetve a héttagú állandó bizottság tagjait a párt 204 tagú központi bizottságának első ülésszakán választották meg a kínai kommunisták 19. kongresszusa után.

A héttagú testületet a pekingi Nagy Népi Csarnok nevű kongresszusi központban mutatták be a sajtó képviselőinek. A rendezvényre több külföldi újságírót – BBC, a The Guardian, a The Financial Times, a The New York Times tudósítóját – nem engedték be, ezért a Kínában dolgozó külföldi tudósítók egyesülete, az FCC közleményében tiltakozott.

Carrie Gracie, a BBC Kínával foglalkozó szerkesztője azt mondta, a lépés azt az egyre határozottabb szándékot tükrözi, hogy a kínai hatóságok ellenőrizzék az üzenetek tartalmát otthon és külföldön. Hszi Csin-ping államfő az eseményre beengedett újságíróknak azt mondta, nincs szükség "zabolátlan magasztalásokra", de szükség van az "objektív tudósításokra és építő javaslatokra".