Hozzáférhetők lesznek a kollaboráns Vichy-rezsim egyes dokumentumai

Fotó: Wikipédia/Bundesarchiv/Heinrich Hoffman / Heinrich Hoffman

-

Teljes nyilvánosságról még nincs szó, de bizonyos iratokat magánszemélyek, kutatók és a közigazgatási szervek szabadon kutathatnak.


Hét évtizeddel a második világháború után a francia kormány megkönnyítette a hozzáférést a francia történelem egyik legsötétebb fejezetéről, a náci megszállókkal együttműködő, az ország déli részén található Vichyben székelő kormányról szóló dokumentumokhoz.

Egy a hivatalos közlönyben vasárnap közzétett rendelet értelmében hétfőtől magánszemélyek, kutatók és a közigazgatási szervek szabadon kutathatnak bizonyos második világháborús dokumentumokat, főleg a külügy-, az igazságügy- és a belügyminisztérium korabeli iratait.

A megtekinthető levéltári anyagok közé tartoznak azok az ügyek, amelyeket a Vichy-rezsim, majd az ideiglenes köztársasági kormány vitt rendkívüli bíróságok elé. Hozzáférhetővé tették egyebek közt a dokumentumokat arról, miként üldözték és vonták felelősségre a háborús bűnösöket Németország és Ausztria francia megszállási övezetében.

Magas rangú illetékesek továbbra is megtagadhatják a hozzáférést azokhoz a dokumentumokhoz, amelyeknek nyilvánosságra kerülése megítélésük szerint sértheti a nemzetbiztonságot.

A Philippe Pétain marsall vezette kollaboráns kormány, amelyet székhelyéről, egy közép-franciaországi városról neveztek el, 1940. július 10. és 1944. augusztus 20. között volt hatalmon a megszállt Franciaországban. Ez idő alatt a Vichy-kormány segítségével 76 ezer francia zsidót deportáltak a nácik.