Hozd a családodat is! – angol szurkolók a menekültek mellett

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Angol fociszurkolók, és a skót Celtic csapata is követi a német példát: támogatja a menekülteket és szolidaritást vállal velük.


Az Európában egyre súlyosbodó menekültválságra reagált több német focicsapat szurkolótábora is a napokban. A példájukat Angliában is átvették, elsőként az Aston Villa és a Swindon Town kezdte megszervezni a kampányát a közösségi médiában – írta a Guardian.

Az Aston Villa drukkerei jövő vasárnap, a Leicester City elleni hazai meccsen üzennek majd a menekülteknek, ugyanakkor több amatőr csapat (Kingstonian, Dulwich Hamlet, FC United) meccsén már korábban is megjelentek támogató drapériák.

A Premier League vezetői közölték: semmilyen szabály nem tiltja az üdvözlő feliratok kihelyezését.

A Facebook-kampányt (@RefugeesEFL) szervező Dena Nakeeb elismeri, hogy a „Refugees Welcome” feliratot tartó német szurkolók inspirálták, ám ennél többről van szó, „nem csupán a fontos ügyért kiálló macsó férfiak látványa a fontos, hanem arról, hogy a brit közönség kimutassa a szolidaritását”.


Segít a Bayern

Németországban szinte minden első osztályú klub szurkolói elkezdtek ruhákat és adományokat gyűjteni, valamint közös meccsnézésre hívták a menekülteket, ezen kívül számtalan megértésre és integrációra felszólító táblát készítettek. Csütörtökön a legnagyobb Bundesliga-klub, a Bayern München bejelentette, hogy egymillió euróval segíti a menekülteket, a gyerekeknek edzőpályát készít, ezen kívül ételt oszt és német nyelvórákat is tart. München az egyik fő belépőállomás az Európába érkező menekültek számára.

Még egy barátságos meccset is tervez a klub, hogy növelje a menekülteknek szánt egymillió eurós alapot, míg az első csapat játékosait egy-egy menekült gyerek kíséri majd ki a pályára a következő, Augsburg elleni meccsen.


Nem érthetjük ezt a borzalmat

Nem csupán az angolok vették át a példát. „Látva az egyre mélyülő humanitárius válságot, úgy érezzük, minden tőlünk telhető módon segítenünk kell – közölte a skót Celtic igazgatója, Peter Lawwell. – A Celticet a rászorulók megsegítéséért alapították, és ez a szellemiség fennmaradt az elmúlt közel 130 évben. Egyikünk sem érti meg igazán ennek a helyzetnek a valódi borzalmait, de támogatjuk az érintetteket.”

Németország azonban most előrébb tart: a Dortmund a városi kampány keretében 220 menekültet hívott meg a következő Európa Liga-meccsére, a Schalke soros hazai bajnokiját száz menekült nézi majd meg, miközben a klub egyik leghíresebb volt játékosa, Gerald Asamoah videón beszélt a tolerancia és a megértés fontosságáról. A Bayer Leverkusen a menekült gyerekek klubhoz igazolásában segít, míg a Werder Bremen, a Hannover és a Hoffenheim mezeket és cipőket ad a menekült gyerekeknek.

Az Austria Wien edzést tart és jótékonysági meccset szervez a menekülteknek, a meccseire ingyen engedi be őket, és rendszeresen gyűjt ruhákat a számukra. Hosszabb távon mindent megtesz az integrációjukért.