Hova, mit ne tetováljunk?

-

Nem mindegy mit varratunk magunkra, vannak ugyanis országok, ahova be se engednek, ha „nem megfelelő” a tetoválásunk. De a tetkós emberek munkahelyükön is bajba kerülhetnek.


Leggyakrabban a vallási témájú tetkók okozhatnak fennforgást. A BBC összeállítása szerint számos dél-ázsiai országba be se lehet lépni, ha a vallásuk jelképe díszeleg a bőrünkön. Sri Lankára egy turistát azért nem engedtek be, mert egy Buddha volt rátetoválva és a férfi hiába mondta, hogy ő a buddhizmus tanait követi, ezért a tetkó, hazaküldték. Nem ez volt az első eset Sri Lankán. Thaiföldön is a vallási jelképek ellen tiltakoznak. A  hatóságok kijelentették, csökkenteni akarják a azoknak a turistáknak a számát, akik bármilyen vallási jelképet hordanak a bőrükön, hiszen ez az ottani kultúrának nem megfelelő gyakorlat. Ugyanez történt Malájziában is, ott 2012-ben az amerikai énekes, Erykah Badu koncertjét törölték el, miután egy nyilvánosságra hozott fényképen a felsőtestén egy arab „Allah” felirat volt látható. A maláj hatóságok szerint az ehhez hasonló feliratok, minták sértik a muszlim vallásúakat. Japán az egyik legélesebb bírálója a tetkóknak, ugyanis gyakran bűnözői bandákhoz való tartozással azonosítják a tetovált bőrt. Ennek megfelelően akár nyilvános fürdőkből, vagy éppen hotelekből is kitilthatnak, ha meglátják, mi van ránk festve. Persze, ez változik országszerte, vannak olyan japán munkahelyek, ahonnan tetoválásuk miatt rúgtak ki embereket, míg például a fővárosban, Tokióban nagy divatja van a bőrfestésnek.


A nyugati kultúrákban inkább a munkahelyi tetoválásokat szabályozzák. A nyugati kultúrákban inkább a munkahelyi tetoválásokat szabályozzák.

A nyugati kultúrákban ennél jóval elfogadottabbak a tetkók. Amerikában és Európában maximum egyes munkahelyeken szabályozzák, hogy ki, mit viselhet a bőrén. Az Egyesült Királyságban 2012 óta a rendőröknek kell hogy tetkó-mentesek legyenek, mivel az „károsíthatja a hivatás imidzsét”. Az Egyesült Államokban pedig a hadseregben nem lehet szélsőséges, illetlen, szexista, rasszista tetoválást viselni. Emellett a tetkó nem lehet a katona arcán, fején, nyakán, kezén, csuklóján vagy ujjain. Se az alsó karján, se az alsó lábszárán. Ha ezen mind át is megy a katona tetkója, akkor is csak maximum négy darab lehet belőle, de az se nagyobb, mint az illető tenyere.