Hosszúval, de Gyurta nélkül a magyar csapat az úszó Európa-bajnokságon

Fotó: MTI/EPA / Abir Szultan

-

Harmincegy fős válogatott utazik Londonba. Hosszú Katinka hat számban indul, köztük 400 vegyesen is. A váltók biztosítanák riói helyüket.


A Magyar Úszó Szövetség elnöksége szerdai ülésén jóváhagyta a Hargitay András szövetségi kapitány által előterjesztett névsort.

Húsz férfi és tizenegy női úszó utazhat Londonba, a május 16-22. között esedékes Európa-bajnokságra. Bár a riói felkészülésére koncentráló Gyurta Dániel nem tér vissza régi sikerei helyszínére – az eseményt ugyanabban az olimpiai úszóközpontban rendezik, ahol a 2012-es játékokat, amelyen aranyérmes lett –, őt leszámítva minden magyar klasszis ott lesz a rajtköveken.


Hargitay András először vezetheti az Eb-n a magyar válogatottat


Hosszú Katinka hat számban indul – az előzetesen megjelent hírekkel ellentétben 400 vegyesen is úszik –, e tekintetben ő a rekorder a csapatban (szokás szerint), öten pedig négy rajtot vállalnak. A férfiaknál Cseh László és Telegdy Ádám nevezett négy számban.

„Az olimpia jegyében állítottuk össze a csapatot, az edzőbizottsággal teljes egyetértésben, azzal a céllal, hogy a remélhető nagyszerű szereplés mellett még plusz kvótákat tudjunk szerezni Rióra – indokolta a csapat összetételét Hargitay András szövetségi kapitány. – Arra is látunk lehetőséget, hogy a váltókban még kvalifikáljunk, vagy még javítsuk a Győrben elért időket, így örömmel fogadtam, hogy Hosszú Katinka vállalja a 4x200-as váltóban az indulást.”

A kapitány hozzátette, szerda reggel kellett kivenni a csapatból az ifjú Molnár Flórát, aki betegséggel bajlódott, ezért edzője üzent, nem tud megfelelően felkészülni az Eb-re.