Hosszú távon lehet, hogy nem egészséges az űrben tartózkodni

Fotó: Zoonar RF / Zoonar RF

-

Legalábbis az egerek elég betegen tértek vissza az űrből.


Korai májkárosodás jeleivel érkeztek vissza a Földre azok az egerek, amelyek az Atlantisz űrsikló fedélzetén tartózkodtak a világűrben – derítették ki a Coloradói Egyetem kutatói. Felfedezésük a hosszú távú űrutazásra való felkészülést segítheti.

A szakemberek azokat az egereket tanulmányozták, amelyek 13,5 napot töltöttek a világűrben az Atlantisz űrsikló fedélzetén 2011-ben. Amikor visszatértek a Földre, a kutatók felfedezték, hogy az űrutazás hatással volt a májukra – olvasható a PLOS ONE tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.


Azt tudtuk, hogy visszatérve a világűrből az űrhajósoknak a cukorbetegséghez hasonló szimptómáik vannak, de azután gyorsan rendbe jönnek

– magyarázta Karen Jonscher, a tanulmány vezető szerzője.


Az egerek májában visszatéréskor nagyon nagy mennyiségű májzsírt fedeztek fel, továbbá csökkent a májban tárolódó retinol, az A-vitamin egyik formája. Az állatok veszítettek izomzatukból és megváltozott a zsírlebontó képességük. Az egerek a nem alkoholos eredetű májelzsírosodás jeleit mutatták, ami a májfibrózisnak – a kötőszövet kóros felhalmozódásának – az előjele lehet.

A kutatók előtt régóta közismert, hogy az űrutazás változásokat okoz az ember szervezetében, csonttömeg-, izomtömegvesztéssel jár, hatással van a látásra, az agyra és az érrendszer működésére. Az Atlantisz fedélzetén a világűrben járt egerekénél tapasztalt májkárosodás azonban általában hosszú idő alatt, hónapok, évek alatt alakul ki olyan egereknél, amelyeket egészségtelen étrenden tartanak - hangsúlyozta Jonscher. Ha egy egér 13,5 nap után a fibrózis korai jeleit mutatja anélkül, hogy változott volna az étrendje, mi történhet az ember esetében? – tette fel a kérdést a kutató.

A hosszú távú űrutazás élettani és pszichológiai hatásait is tanulmányozza az amerikai űrkutatási hivatal a Nemzetközi Űrállomásról a közelmúltban visszatért Scott Kelly amerikai és Mihail Kornyijenko útjával, akik 340 napig tartózkodtak a világűrben.

Április 10-én pedig húsz egér érkezett az űrállomásra, ahol több hónapot töltenek el, segítségükkel a tudósok meghatározhatják, hogy a hosszú távú űrutazás okozhat-e súlyos májkárosodást, illetve azt, megelőzhető-e a májkárosodás – közölte Karen jonscher.