Hosszúnak a hatodik arany, Gyurtának egy ötödik hely jutott szombaton

Fotó: MTI/AP / Cafrir Abajov

-

A netanjai rövidpályás úszó Eb-n a magyar klasszis megszerezte ötödik majd a hatodik aranyérmét is. Gyurta a rövidebb mellúszó távon lett 5.


A netanjai Európa-bajnokság utolsó előtti napját három futammal kezdte az elmúlt napokban már négy aranyérmet begyűjtő Hosszú Katinka, és 50 méter háton, 200 méter vegyesen és 200 méter gyorson is a legjobb idővel jutott tovább. Utóbbi számtól aztán visszalépett, hogy este maradjon ereje a két döntőre. 200 vegyesen a 19 éves György Réka is bejutott a döntőbe, aki Jakabos Zsuzsát szorította ki a legjobb nyolc közül.


Hosszú Katinka ugyan bírja a terhelést, de most már ő is kiúszta magát az izraeli Eb-n


A 200 vegyes döntőjében a két brit, Hannah Miley és Siobhan-Marie O'Connor tűntek a legveszélyesebbnek a Hosszúra, de az az igazság, hogy ez a döntő csak az első fordulóig volt izgalmas, után Katinka hosszról hosszra növelte az előnyét, és újra csak a világcsúcs lehetett az ellenfele. A piros vonal ezúttal gyorsabb volt, de a 2:02.53 azért egy Európa-bajnoki rekordnak jó volt. György Réka a hetedik helyen ért célba.

„Ez viszont már fájt... A reggel után már éreztem, hogy ez lesz. Mégiscsak a negyedik nap, a testem kezd be-bejelezni. Az idő amúgy teljesen jó, azaz maga az úszás rendben volt. Még az ötven hátra összekapom magam” – mondta lihegve a győztes a futam után a szövetség honlapjának nyilatkozva.

Aztán biztos, ami biztos még az 50 méter hátúszás döntőjét is megnyerte, ezzel mindhárom hátúszó távon övé lett az Eb-arany., immár a 10. pályafutása során.


Gyurta Dániel a kevésbé jó számában, 100 méter mellen is bejutott a döntőbe, méghozzá a 7. helyen. Ez már igazi sprintszámnak számít, amit az elejétől a végéig maximális fordulatszámon kell lenyomni. 50 méternél Gyurta a 4. helyen fordult, a táv második felén pedig nem tudta tartani az előtt haladók tempóját, és végül 5. lett (57:45). A 200-hoz hasonlóan ezúttal is a német Marco Koch nyert.


Gyurta Dániel nem csinált problémát az ötödik helyből, számára ez az Eb csak egy lépés Rio felé


Cseh László csak azért indult 50 pillangón, hogy formában tartsa magát a vasárnapi 200 pillangó döntőjére. Kapás Boglárka 10. lett 200 gyorson, de ő is egy vasárnapi döntőre, a 400 gyorsra tartogat.

A 100 méteres női pillangóúszás középfutamaiban rajthoz álló Szilágyi Liliána és Joó Sára közül előbbi 10., utóbbi 12. lett, így egyikük sem jutott be a döntőbe.