Hosszú világcsúcsot úszott, Cseh démont űzött

Fotó: MTI/AP / Cafrir Abajov

-

Két újabb aranyéremmel bővült a magyar kollekció a rövidpályás úszó Eb-n. Cseh László 200 vegyesen, Hosszú Katinka pedig 200 háton és 100 vegyesen remekelt, és szerezte meg harmadik aranyát Netanjában.


A döntők sorát pénteken Hosszú Katinka nyitotta, és 200 méter háton nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ki a legjobb ebben a számban. Több mint másfél másodperces előnnyel, Európa-bajnoki rekordot (1:59.84) úszva nyerte meg harmadik aranyérmét a netanjai Eb-n.


„Ha a két évvel ezelőtti, herningi rémálomhoz hasonlítom, akkor máris csoda ez az Eb. Ha a tavalyi, dohai világbajnoksághoz, akkor persze akár elégedetlen is lehetek, mert nem sikerült a világcsúcsomat megjavítanom. A végén sajnos nem voltam annyira gyors, mint egy éve ilyenkor. És ha őszinte akarok lenni, reggel a fordulók jobbak voltak, mint most - ez hiányzott ahhoz, hogy összejöjjön a csúcs. De azért nekimegyek száz vegyesen is, csak hát jó magasra állítottam magamnak a mércét...” – mondta Hosszú Katinka a győzelem után.


Hosszú Katinkának hátúszásban biztos, hogy nincs ellenfele Európában


Aztán jött Cseh László, aki visszatért egykori kedvenc számához, a 200 méter vegyeshez, és gyorsan kiderült, hogy semmit sem kopott a tudása azóta, hogy ritkábban áll rajthoz ebben a számban. Magabiztosan versenyezve, tekintélyes előnnyel, ráadásul nagyszerű Európa-csúcsot (1:51.36) úszva szerzett aranyérmet.

„Nem tudnám megmondani, mikor éreztem magam utoljára ennyire jól egy kétszáz vegyes közben. Mint egy álom, olyan volt az egész. A pillangó tökéletes, a hát szintén, talán a mell nem volt annyira jó, de a gyorson helyrezökkent mindent. És igen, délelőtt már gondoltunk arra, hogy meglehet az Európa-csúcs, mert a mostani állapotomban, az új edzésmódszereknek köszönhetően egyértelműen azt érzem: tényleg képes vagyok bármire” – idézi a szövetség Facebook-oldala a 30. Európa-bajnoki aranyérmét (50-es és 25-ös medencében együtt) szerző klasszis.

Edzője, Plagányi Zsolt elárulta, hogy a versenyzőnek sikerült elhessegetnie a démonait, aminek komoly szerepe volt a győzelmében. „Jó szó ez, mert azt éreztem a verseny előtt, hogy a legnagyobb ellenfele önmagamnak lehetek, és az ilyen kételyeket ezekkel az erős úszásokkal lehet elűzni” – ismerte el Cseh László.


Cseh Lászlónak minden napra jut sikerélmény Netanjában


200 pillangón Jakabos Zsuzsanna remek kezdés után féltávnál még az élen állt, végül azonban csak ötödik lett, közvetlenül mögötte pedig Szilágyi Liliána csapott a célba.

A 100 méteres mellúszás középfutamában Gyurta Dániel harmadik lett a saját futamában, és végül a hetedik idővel jutott be a döntőbe. Ugyanez nem sikerült 50 gyorson Takács Krisztiánnak, aki a tizedik időt úszta a középdöntőben.

Következett Hosszú második pénteki döntője, a száz vegyes, amit végig vezetett, majd 56.67 perccel, a világcsúcsot három századdal megjavítva győzött. „Nem is nagyon emlékszem, mert annyira benne voltam a zóbában - ez az az állapot, amikor a jelenben vagyok, semmi más nem jár a fejemben, csak arra koncentrálok, amit éppen csinálok – magyarázta a bajnoknő. – Kicsit úgy éreztem délelőtt, mintha a közönség csalódott lett volna az elmaradt világcsúcs miatt, úgyhogy most örülök, hogy szórakoztattam őket is.”