Hosszú, Verrasztó és Cseh aranyérmes, Gyurta és Kapás második az Eb-n

Fotó: MTI/EPA / Ota Kijosi

-

Nincs olyan rövid táv, amin Hosszú Katinka ne tudna hatalmas fölénnyel nyerni. Verrasztó Dávid végig kézben tartotta a 400 vegyes döntőjét, és biztosan nyert, Cseh László pedig országos csúcsot úszott a 100 pillangó döntőjében. Gyurta Dániel a kazanyi nagymedencés világbajnokság után ismét kikapott a német Marco Kochtól 200 mellen. Kapás Boglárkáé az ötödik csütörtöki érem.


A magyar döntősök csütörtöki sorát Gyurta Dániel nyitotta, aki nem parádézott délelőtt, kicsit kényelmesnek tűnően úszott futamában, melyben harmadik helyen csapott célba, és csak azért lehet övé a 7. idő, mert egy riválisát kizárták. Gyurta így pályafutása során először úszott döntőben az 1-es pályán. A 4-esen pedig a kazanyi világbajnokságon Gyurtát legyőző német Marco Koch várta a rajtot. 50 méter után Koch, Gyurta és a brit Andrew Willis volt az első három sorrendje, ahogy 100 méter után is. Az első két helyezett majd 3 tizeddel a világcsúcs részidőn belül volt. A német végig jól bírta a tempót, és igaz, hogy a 2:00.53-mal nem tudta elvenni Gyurta világcsúcsát (5 századdal maradt el attól), de azért 1,5 másodperccel így is képes volt megelőzni Gyurtát, aki ezzel ezüstérmes lett


Gyurta Dánielnek nem kell kétségbe esnie, jó versenyzéssel lett második 200 mellen


„Ebben ma ennyi volt, talán egy picit lehetett volna jobb az idő, de már délelőtt is mondtam: nekem ma a második hely lehet a célom. Az olimpiára készülök, a rövidpályás Eb miatt nem akartam megállni, nem akartam rápihenni, puskaport ellőni. Az egész ősszel öt huszonötös edzést csináltunk, azaz egyértelműen nem ez az esemény van a célkeresztben, hanem Rio” – adott Gyurta betekintést az ezüstérem mögé.


Férfi 400 méter vegyesen a kazanyi vb-n ezüstérmes Verrasztó Dávid a harmadik helyen jutott a döntőbe (Grátz Benjámin pedig éppen csak lemaradt, mivel kilencedik lett, mindössze három századra a 8. helytől). Ezen a távon az elmúlt 12 év hat rövidpályás Eb-jén csak egyszer nem született magyar győzelem. A címvédő Verrasztó pillangón csak utazott a mezőny első felében, háton viszont 150 méternél átvette a vezetést, csak a brit Roberto Pavoni tartotta a tempóját. A brit a fordulóknál rendre beérte a tempózás során előnyt szerző Verrasztót. Az utolsó 25 méteren még egy kicsit ránk ijesztett Pavoni, de az utolsó hossz második felében Verrasztó még rátett egy lapáttal, és a végén már biztosnak mondható 26 százados előnnyel megnyerte az Európa-bajnokságot.


Verrasztó Dávid magabiztosan versenyezve nyerte meg a 400 méter vegyest


„Ez van: aputest... Van rajtam vagy öt kiló, a Világkupa mellett nem lehetett úgy edzeni, hogy ez lemenjen rólam. Úgyhogy ezt csakis megfelelő taktikával lehetett ellensúlyozni, ami működött, bár Pavoni is nagyon okosan versenyzett, nem akart elém menni, mert tudta, hogy szeretek ráúszni az előttem lévőre. Én viszont jól osztottam be az erőmet, ami ennek a testnek a mozgatásához kellett - 4:01.8-at akartam úszni, 2.4 sikerült, itt most a győzelem volt a lényeg, ez megvan, az amerikai verseny után végre jöhetnek a normális edzések” – mondta az immár háromszoros rövidpályás Eb-győztes.


A 30. születésnapját ünneplő Cseh László a 100 pillangó megnyerésével kívánta emlékezetessé tenni a napot. Az előfutamban úszott 49:93-as országos csúcsa több mint biztató volt. Mi tagadás, sikerült neki! Akkorát úszott, hogy az összes ledfal meghalt a netnjai uszodában... 30 évesen 29. Európa-bajnoki érmét (12 nagy- és 17 kismedencés) szerezte, méghozzá nagyszerű úszással. 50 méternél még nem volt az első háromban, az utolsó 25-re viszont már másodikként fordult, elsőként delfinezett ki, az utolsó 15 métert pedig egy levegővel nyomta le, és hatalmas, 49:33 másodperces országos csúccsal nyert, közel négy tizedet verve a második helyezett olasz Matteo Rivoltára.

„Születésnapomon nyerni Eb-aranyat száz pillangón - ennél szebbet nem is kívánhatnék. Bár kicsit furcsa volt a verseny, még az életemben nem fordult elő ilyen, hogy nem lehet tudni, mi a végeredmény, mert nem működik az eredményjelző. Azért legbelül éreztem, hogy talán én értem először a falhoz, de ilyen távon azért nem mehet az ember biztosra. Nagyon rákészültünk erre a számra, nagyon pontosan végigbeszéltük az edzőmmel, hogy miként kell végigcsinálnom, és ezt sikerült is maradéktalanul betartanom. Természetesen semmi partyzás nincs este, komoly feladatok várnak még a következő napokban.”

Egyébként, amíg vártak a rendezők az elektromos berendezések életre kelésére, addig a holtidőben a lelátókon ülők a „Happy Birthday” eléneklésével felköszöntötték a születésnapos Európa-bajnokot.


30 év ide vagy oda, Cseh László még mindig a legjobbak egyike


Hosszú Katinka előbb 100 méter gyorson úszta a harmadik legjobb időt, de a 100 hát döntője és a 100 vegyes középdöntője miatt visszalépett. Nem sokkal később már 100 méter vegyesen is remekelt, 57.52 másodperccel toronymagasan emelkedett ki a vegyesúszók közül. A délutáni programot a 100 hát döntőjével kezdte Katinka, és közel két másodpercet verve a mezőnyre 55:42 másodperces Európa-bajnoki csúccsal nyerte a versenyt. Azt kell higgyük, nincs olyan rövid táv, amelyiken Hosszú Katinka ne mérne már-már megalázó verést az ellenlábasaira. Hosszú Katinka aranyérme a 100. magyar rövidpályás érem volt az Eb-k történetében.

„Alapvetően nem volt rossz úszás, de pici hiányérzet van bennem... Az a helyzet, hogy nem pihentünk rá erre a versenyre, és a rövidebb távokon ezt érzem is, nem vagyok annyira gyors, mint amikor csúcsformában vagyok. Azért persze örülök, ez mégiscsak a második aranyérmem itt” – lelkendezett Katinka a döntő után.

Aztán 100 vegyesen még egy 57:49 másodperces Európa-bajnoki csúccsal a legjobb idővel jutott a döntőbe. Az viszont figyelemre érdemes, hogy a brit Siobhan-Marie O'Connor csak egy tizedre van tőle – a döntő másik hat versenyzője két másodperces, tisztes távolból követi őket.


Nem írjuk le, hogy legyőzhetetlen, illetve...


100 gyorson egyébként a verseny eddigi talán legkellemesebb magyar meglepetését szolgáltatta Molnár Flóra, aki megnyerte futamát, s láthatóan alig hitte el, hogy 53.96 másodpercet úszott. Márpedig ezzel az idővel a 14. lett, ami elődöntőt ért számára, onnan viszont már nem tudott továbbjutni.

A 800 méter női gyors döntőjében két magyar versenyző is érintett volt. A nagy medencés Európa-bajnok (2012) Kapás Boglára a legjobb, míg Juhász Adél a hetedik idővel jutott be. Kapás a birt Jazmin Carlinnal és a holland Sharon Rouwendaal együtt úszott az élen, fordulóról fordulóra váltották a sorrendet. A trió még 650 méternél is együtt volt, így a döntés az utolsó 100 méterre maradt, amit a brit lány bírt a legjobban, és négy tizeddel megelőzte Kapást. Az Eb-újonc Juhász Adél 8. lett.


A szerdán 400 méter gyorson aranyérmes Bernek Péter kénytelen volt visszalépni a 200, majd az 1500 méter gyorstól is, mert egy fertőzés következtében végighányta az éjszakát, gyorsan el is költöztették szobatársától, Cseh Lászlótól..

A többi magyar közül a szerdán 200 méter háton hatodik helyen végzett Földházi Dávid a szám 100 méteres távján 25. lett (52.58 mp), s nem jutott tovább, csakúgy mint 200 méter gyorson Mészáros Márk (1:45.86 p, 16.), 50 méter pillangón Szokol Szonja (26.97 mp, 22.), 100 méter gyorson Joó Sára (55.07 mp, 30.) és 100 méter vegyesen György Réka (1:02.89 p, 29.) Női 100 méter vegyesen Jakabos Zsuzsanna is nevezve volt, ám az első napon 400 vegyesen a második helyről kizárt úszó visszalépett. A délelőtti programot záró 1500 méteres gyorsúszó-selejtezőben Gyurta Gergely 14:46.57 perccel csak 10. lett, s nem jutott be a pénteki döntőbe.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!