Hosszú tiltakozásra készül a lengyel ellenzék

-

Egész nap tiltakozások voltak a varsói kormány politikája ellen.


Napokig tartó kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel a lengyel ellenzék vezetői, és fogadkoztak, hogy továbbra is akadályozni fogják a szejm üléstermébe való belépést. Szombaton több ezren tüntettek Varsóban és más lengyel városokban, miután a rendőrség hajnalban feloszlatta a törvényhozás alsóháza épületének bejáratait eltorlaszoló tüntetést.

Néhány ezer aktivista a lengyel elnöki palotánál gyűlt össze, követelve az államfő beavatkozását. A tüntetők felszólították az elnököt, hogy tagadja meg néhány vitatott törvény aláírását, köztük a közoktatás rendszerét átalakító jogszabályt. Később a tüntetők tömege a szejm épületéhez vonult.

Andrzej Duda államfő nyilatkozatában nyugalomra hívott fel, és felajánlotta közvetítését. Azt írta, méltányolja mindkét oldal érveit, de hangsúlyozta, hogy a parlamenti ülések közvetítésében tervezett "változásokat az érintett szerkesztőségek képviselőivel tartott konzultációk után kell bevezetni". Duda sajnálkozott amiatt, hogy az ellenzék egy része a parlament ülésének megzavarására használta fel a helyzetet.


Kizárnák a sajtót

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a szejm elnöksége 2017. január 1-jétől meg akarja változtatni a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokat; az újságírók többségét gyakorlatilag kizárná a szejm épületéből, s a média a jövőben egy külön épületben kialakítandó sajtóközpontban dolgozhatna, bár a mostaninál jobb technikai körülmények között. A felháborodást tovább fokozta, hogy a pénteki végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke arra kérte Stanislaw Karczewskit, a szenátus elnökét, hogy szervezzen találkozót a média képviselőivel, hogy egyeztessenek a parlamenti együttműködés elveiről.

Az ellenzéki Polgári Platform (PO) két tucat tagja továbbra is egymást váltva blokkolja a szejm üléstermét. Grzegorz Schetyna, a PO vezetője szerint az elkövetkező napokban is ott fognak maradni. Mateusz Kijowski, a tüntetéseket szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ellenzéki mozgalom alapítója azt mondta:


Addig leszünk az utcákon, amíg nem hagynak fel az ország rombolásával".

Az ellenzéki Nowoczesna vezetője, Ryszard Petru a szejm előtt azt mondta, hogy amennyiben nem lehet párbeszédet folytatni a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttal, előrehozott választásokat kell tartani. Ennek kevés a valószínűsége, tekintette arra, hogy a PiS-nek abszolút többsége van szejmben, így leszavazhat egy esetleges bizalmatlansági indítványt.