Hosszú Katinkát nem akarták beengedni a vb uszodájába

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Hosszú Katinka péntek délelőtt a legjobb idővel jutott a 200 hát középdöntőbe a kazanyi vizes vébén. „Kifejezetten könnyű úszás volt” - nyilatkozta később. Csak az uszodába bejutnia volt roppant nehéz.


Hosszút ugyanis reggel nem akarták beengedni a biztonsági őrök, mert az akkreditációja vonalkódját leolvasó elektronikus azonosító-berendezés piros X-et mutatott a zöld nyíl helyett – közölte a Magyar Úszó Szövetség. Hiába volt a fényképe alapján azonosítható, az orosz biztonságiak hajthatatlanok voltak.

Hosszú férje-edzője, Shane Tusup már „leüvöltötte a hajukat, Kiss László szövetségi kapitánnyal együtt hiába magyarázták, hogy versenye lesz”. Végül húszperces telefonálgatás után voltak csak hajlandóak beereszteni, miközben olyanokat mondtak, hogy mivel egész nap itt állnak, nem látják a futamokat, és fogalmuk sincs, kicsoda Hosszú Katinka.


Ehhez képest a bajai sportoló kiválóan úszott, 2:07.17 perccel az előfutamok legjobb idejét érte el, és bár szeretett volna 2:07-en belülre kerülni, ez sem zavarja nagyon.

Hosszú kimondott célja megdönteni Egerszegi Krisztina 1991 óta érvényes 2:06.62-es országos csúcsát – amely 2008-ig világcsúcs is volt – ebben a számban. „Egerszegi üzent Kiss Laci bácsival, hogy nem bánja, ha elveszem tőle a rekordot, és nagyon drukkol nekem. Akárhogy is történik, ő mindörökre egy legenda marad, ezzel az időeredménnyel együtt” - mondta Hosszú.