Hosszú Katinka szerdán is hozta a két aranyát

Fotó: MTI/EPA / Patrick B. Krämer

-

Összesen négy elsőséggel zárta a világkupa-sorozat nyitóállomását Hosszú Katinka, miután szerdán újabb két aranyat nyert, 100 gyorson és 400 vegyesen. Becsúszott még egy-egy ezüst és bronz, ezzel a legeredményesebb versenyző lett Moszkvában.


Hosszú még nem heverte ki teljesen a kazanyi világbajnokság utolsó napjait, ezért kivételesen könnyített a moszkvai programján: 50 és 200 pillangón nem indult el. Így is öt döntőt úszott, abból négyben érmet szerzett.
Az első győzelme 100 gyorson (54.10 mp) mindjárt kissé meglepő volt, ugyanis eddig még hiányzott az egyébként igencsak gazdag világkupa-kollekcióból. Hosszú ezzel a valaha programban szereplő számok közül (a váltókat is beleértve) 15-ben tudott legalább egyszer győzni.
Száz háton 59.48-cal ezúttal másodikként zárt a Kazanyban remeklő Emily Seebohm mögött – szépen jött fel a második ötvenen, de végül 58 századnyi maradt az ausztrál előnyéből.
A pillangók kihagyásával megspórolt energia aztán a két 400-as számnál köszönt vissza, hiszen gyorson bronzérmet szerzett (4:08.28), csupán 16 századnyira volt az olasz Carlitól, míg a hosszabbik vegyes úszó számban ismét izgalommentes győzelmet aratott, igaz, nem préselt ki magából ezúttal egy nagyobb időt, épp csak amennyi szükséges volt (4:36.25).


Jakabos Zsuzsanna csupán 11 századdal maradt le a dobogóról 200 pillangón (2:07.78), és egyetlen századdal 400 vegyesen (4:41.55), míg szegény Verrasztó Evelyn az előző naphoz hasonlóan ezúttal is 9. lett az előfutamban (most 200 pillangón), újfent tizedekkel bukva el a döntős szereplés lehetőségét. Azért reménykedjünk benne, hogy ezt majd visszakapják a hölgyek a sorstól a sorozat további állomásain.
Folytatás máris a hétvégén, Franciaországban, a 2012-es rövid pályás Eb helyszínén, Chartres-ban.