Hosszú Katinka: Soha nem szedtem teljesítménynövelőket

Fotó: MTI/MTVA / Matt York

-

HÁTTÉR

Soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná: megérte eladni a lelkemet – hangsúlyozta Hosszú Katinka keddi sajtótájékoztatóján. A háromszoros világbajnok a kanadai Casey Barrett cikkében elhangzott vádakra reagált.


A Swimming World Magazine internetes oldalán múlt szerdán jelent meg a korábbi úszó, Casey Barrett cikke, amelyben a szerző doppingolással vádolja Hosszút. A magyar úszó egy az ügyvédei által jóváhagyott nyilatkozatot felolvasva válaszolt a rágalmakra.


„Azt mindenesetre itt és most kijelentem, hogy a megfelelő időben és helyen személyesen fogom megmondani Mr. Barrettnek: súlyosan tévedett, durván megsértett – és ezzel együtt a sportnak is kárt okozott. Vádjai teljesen hamisak, azt pedig maga is beismerte, hogy semmiféle bizonyítékkal nem rendelkezik” – mondta a 26 éves sportoló, jelezve, mostantól kezdve egy jogászokból álló csapat viszi tovább az ügyet.


„Hatéves koromtól úszom versenyszerűen – az, hogy nagyszerű sikereket értem el imádott sportágamban, egyszerre köszönhető a kemény munkának, a kiváló edzésmódszereknek, valamint a családom, a barátaim és a szponzoraim támogatásának” – nyilatkozta Hosszú.


Kijelentette, hogy teljesen idegen tőle a csalás. És az is, hogy – mint olvasta – „egy vállrándítással intézzem el, ha egy általam egyáltalán nem ismert illető megpróbálja tönkretenni a hitelességemet a saját önző érdekei miatt.”

A tavaly a nemzetközi szövetség által az év úszónőjének választott Hosszú kiemelte, hogy a cikk megjelentetésével kapcsolatba hozhatók közül soha, senki, semmilyen formában nem kereste meg sem őt, sem edzőit a publikálás előtt. „Nem érdeklődtek az edzésmódszereimről, hogy hány órát töltök naponta a medencében, milyen az étrendem, milyen szigorú szabályrend szerint táplálkozom, kizárandó annak a lehetőségét, hogy bármilyen tiltott szer a szervezetembe kerüljön” – olvasta Hosszú.

Nem tudok eléggé hálás lenni honfitársaim, szurkolóim és a Magyar Úszó Szövetség kiállásáért – és azt kérem, továbbra is legyenek mellettem, különösen most, hogy Casey Barrett azt írta, a teljesítményem egyedüli magyarázata a doppingolás lehet” – áll a felolvasott nyilatkozatban.

Hosszú a doppingvádak mellett kitért Egerszegi Krisztina 1991-es országos csúcsára 200 méter háton, amelyet a hétvégén 19 századra megközelített. Mint elmondta, nagyon szerette volna már most megdönteni ezt a rekordot, és bízik abban, hogy a közeljövőben ez meg is történik. Edzője és férje, Shane Tusup szerint a csúcsdöntés augusztusban, a kazanyi világbajnokságon várható.Magyar érdekek is fűződhetnek a vádaskodáshoz?

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke múlt pénteken hivatalos levélben tiltakozott. A magyar sportvezető botrányosnak nevezte a Swimming World Magazine írását, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására. Egyben arra is kitért, hogy a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás magyarországi erők sugallatára fogalmazódott meg”. „Személy szerint azt tanácsoltam Katinkának – nyilván a döntés az övé –, hogy ne pereljen, ússzon. Egy úszó úszik, és ezzel válaszol mindenkinek. Továbbra is tegyen eleget a WADA és az egyéb szervezetek vizsgálatainak. Meggyőződésem, hogy helyt fog állni, Katinka nemcsak szép, kedves és jó úszó, hanem tiszta is” – nyilatkozta az MTI érdeklődésére kedden Gyárfás Tamás.


Kiss László szövetségi kapitány elmondta, mélységesen felháborította, ami Katinkával történt. A szakember megjegyezte, az úszósport már sokkal inkább afelé tendál, hogy „a verseny csupán eszköz, nem pedig cél”. Kiss László kiemelte, az, hogy valaki három-négy számban elindul, semmi azokhoz a 6-7 órás edzésekhez képest, amelyeket egy versenyző, jelen esetben Hosszú végez.


Barrett cikkében hosszan sorolta a szerinte gyanús jeleket Hosszú Katinka elmúlt két évben mutatott teljesítménye kapcsán, jóllehet, azzal kezdte, hogy konkrét bizonyítéka nincs. Kommentárja szerint a Vas Hölgynek (Iron Lady) becézett sportoló jelenleg a világ legjobb négyszámos (all-around) úszója. Az övéhez hasonló – rengeteg számban, folyamatosan kiemelkedő – produkciót senki sem tud nyújtani, se Michael Phelps, se Katie Ledecky, se Ryan Lochte.

Barrettnek állítása szerint külön szemet szúrtak a két hete Charlotte-ban látottak, ahol Hosszú hét egyéni számban indult, és hatot megnyert, a verseny utolsó napján pedig a magyar versenyző előbb a világ idei legjobbjával győzött 200 m vegyesen, 16 perccel később pedig a ranglista harmadik eredményét produkálta 200 m háton. Barrett többször hangsúlyozza, hogy nem egyedül van véleményével, mert „az edzők morognak, a szakértők csak pislognak, a vetélytársak meg langyosan gratulálnak”. Mindenki összesúg a háta mögött, csak senki nem meri felemelni a hangját a bizonyítékok hiánya miatt – írta Barrett.